Nyheter

Nej till skoltomt

Nyheter • Publicerad 13 mars 2013

FÄRJESTADEN

Skolturerna i Färjestaden har tagit en ny vändning. Nu går tankarna i beslutsfattarleden ut på att skrota planerna på ett redan beslutat högstadium och att i stället bygga en låg- och mellanstadieskola i kommunal regi.

Nej, Mörbylånga kommunstyrelse vill inte i nuläget besluta om vilken av de två sökanden – Klaraskolan respektive Cis, Östra Skolan – som ska få den åtråvärda markbiten invid Färjehallen.

Efter ett osedvanligt långt ks-sammanträde där dock skolfrågan inte vad den mest tidsslukande punkten på dagordningen – frågor om LOV blev exceptionellt långdragna efter ett några inspel från Margaretha Lööf Johansson (S) – kunde kommunstyrelsens ordförande, Kant Ingvarsson (M), på onsdagsmorgonen meddela att man enhälligt beslutat säga nej till de båda skolornas begäran om marktillträde.

– Vi har kontrollerat med Skolinspektionen så att vi inte äventyrar processen. Deras fråga är om det finns någon markanvisning överhuvud taget, säger Kent Ingvarsson med kraftigt ansträngd röst efter två på varandra följande maratonsammanträden.

– Skolinspektionen kräver alltså inte att få veta om det finns någon särskilt avsatt skoltomt för den sökande i sig, bara om det finns lämplig mark någonstans. Och det finns det. Vi har tre olika tomter som vi kan laborera med.

• Vilka?

Dels den aktuella invid Färjehallen, dels en planerad tomt mellan Gamla och Nya Möllstorpsgatan (Åkervägen).

• Och den tredje?

– Där den tidigare utdömda Ekenskolan ligger, men som nu nyttjas av olika pensionärsgrupper.

Läs hela artikeln i torsdagens Ölandsbladet.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.