Nej till nattjour och vårdavtal
KALMAR
Många av de ärenden som behandlas i landstinget är mer eller mindre relevanta för Öland, men några är mer relevanta än andra. Under veckans sammanträde med landstingsstyrelsen i Kalmar var det främst tre ärenden som förtjänar särskilt omnämnande, nämligen ett ställningstagande i regionfrågan, synpunkter på natt- och kvällsjour i Borgholm samt frågan om ett vårdavtal för Östersjökliniken i Algutsrum.
På landstingsstyrelsens bord låg en dryga året gammal ansökan från Disa Lidman Plastikkirurgi AB, Algutsrum, om att få teckna ett vårdavtal med landstinget. Den borgerliga oppositionen yrkade att man skulle skära igenom vissa byråkratiska hinder och bevilja ansökan vid sittande bord, hellre än att som majoriteten ville det, låta ärendet löpa ett varv till genom byråkratiapparaten.
”DET FINNS ETT REGELVERK”
Men det blev som majoriteten ville, även om man inte sade sig vara principiell motståndare till ett sådant avtal, möjligen snarare tvärtom, att döma av uttalanden från vänsterpartisten Johnny Petersson, som av praxis blivit något av majoritetens talesman i sådana frågor, trots att sådana ärenden inte direkt ligger inom hans eget revir.
– Det finns ett regelverk och det skall följas, hävdade han.
Därför uppdrogs åt landstingsdirektören att genomföra en utredning med uppdragsbeskrivning för senare återrapportering till landstingsstyrelsen. Ett vårdavtal skulle öppna kliniken även för andra än privatpatienter, och skulle bland annat innebära att patienter även från andra landsting skulle kunna remitteras till Öland. De 27 kvinnor i Kalmar med omnejd och 8 i Västervik som väntat över 90 dagar på en bröstrekonstruktion efter en bröstcanceroperation får alltså vänta ytterligare på operation. Landstingsrådet Malin Petersson (m) vädjade förgäves för dessa kvinnor. Tilläggas bör att kliniken i Algutsrum också är specialiserad på handkirurgi, men där hävdas från landstingets sida att det inte finns några köer.
MILJÖPARTIRESERVATION
I frågan om eventuella nya regioner kunde landstingsstyrelsen notera en reservation från miljöpartiet trots att det i formell mening inte fanns någonting att reservera sig mot, men som reservanten, Ann Hellenborg sade, det blir nog ett yrkande i fullmäktige att reservera sig mot, så bättre först som sist.
Miljöpartiet reserverade sig i första hand mot att det i förslaget till landstingsyttrande över Ansvarskommitténs betänkande i regionfrågan fanns med ett formulär med ikryssningsalternativ (”viktigt” respektive ”mindre viktigt”). Ett sådant förfarande är inte ”seriöst”, menade man. I sakfrågan föredrar man nätverksbildningar framför ”administrativa uppifrånreformer”.
Det förslag till yttrande som senare denna månad föreläggs landstingsfullmäktige fick därmed stöd av alla partier utom mp. Någon pekpinne i geografifrågan ger landstinget inte. Det enda som sägs är att man anser att varje region skall ha ett eget regionsjukhus och ett universitet ”med betydande fasta forskningsresurser”. De närmaste av båda slagen ligger i Linköping och Lund och utifrån denna insikt får var och en dra sina egna slutsatser.
EJ NATTJOUR I BORGHOLM
Till skillnad från Sveriges kommuner och landsting och, spörs det, vårt eget regionförbund, anser landstingsstyrelsen att en framtida ny region måste byggas underifrån.
– En avgörande faktor är också att den nya regionbildningen arbetas fram underifrån för att på bästa sätt se till att förändringarna får en god folklig förankring, skriver man.
På denna punkt avviker landstinget ur demokratisynpunkt alltså på ett fördelaktigt sätt från andra aktörer som tycker att brådskan kräver att man ”initialt måste fästa mindre vikt vid detta kriterium”, alltså vad folk tycker.
Landstingsstyrelsen behandlade också en utredning gjord av primärvårdschefen Bengt Öberg hur det fungerat med de nedskurna jourtiderna på vårdcentralerna i Vimmerby, Nybro och Borgholm. Inga särskilda klagomål har hörts, fick styrelsen veta, så man kör vidare som tidigare. De borgerliga ville ha svar på vad som hänt och händer med mottagningsverksamheten under kvällstid.
– Verksamheten är viktig för medborgarna på berörda orter inte minst utifrån ett tillgänglighetsperspektiv. Vänstermajoritetens passivitet ger oss dock anledning att känna oro. Därför kräver vi besked. Blir kvällsöppet kvar på vårdcentralerna i Vimmerby, Nybro och Borgholm?
Något svar blev det dock inte, utan utredningen lades till handlingarna.