Nyheter

Nej till hemtjänstturister

Nyheter • Publicerad 28 maj 2010

 

Borgholms beslut att begränsa hemtjänst- och sjukvård för vårdbehövande som semestrar i kommunen kopieras nu av Mörbylånga kommun.

Problemet med fattiga landsbygds - och turistkommuners överkostnader inom socialtjänsten för hemtjänst som turistande sommargäster kräver, har alltsomoftast varit uppe till diskussioner. De ”drabbade” kommunerna har försökt driva linjen att sommargästens hemkommun ska stå för kostaderna. Men detta synsätt har hittills inte fått något gehör i beslutande instanser.

I Borgholms kommun, där man beräknat dessa extra kostnader till nära tre miljoner kronor, tog socialnämnden härförleden dock det drastiska beslutet att själva införa en begränsning av hur lång tid som en gästande vårdbehövande kan kräva. Nämnden beslutade att en normal semester är fyra veckor, vilket också blev den tidsgräns man satte för den hemtjänst - och sjukvård som kommunen kan gå med på att stå för.

 

Borgholms beslut om tidsbegränsad hemtjänst blev visserligen överklagat till Kammarrätten, men det hindrar inte Mörbylånga kommun att följa Borgholm i spåren.

– Självklart ska vi göra likadant som Borgholm, citerar socialchef Agneta Thomsson den allmänna meningen bland ledamöterna i nämnden.

• Vilket innebär?

– Max fyra veckors hemtjänst - eller sjukvård.

•Från och med?

– Omedelbart. Ja, det vill säga från och med onsdag nästa vecka när protokollet är justerat.

Mörbylånga kommun har nu inte lika stora extra kostnader för ”turistvård” som den norra ö-kommunen. Agneta Thomsson har ingen exakt siffra, men tror att det rör sig ”om några hundratusen”.

– Men det fordras personal och semestervikarier och det är allmänt besvärligt att ordna allt detta.

• Borgholms beslut blev överklagat...

– Ja, men vi vill ändå driva det här som ett principärende. I sammanhanget uppstår exempelvis frågan: vad är skälig levnadsnivå?

– Och vi vill gärna veta vad det innebär. Vi tycker förstås, precis som Borgholm, att fyra veckors semester är rimligt.

•Så du är nöjd med nämndens beslut?

– Ja, det är jag. Men vi väntar givetvis med viss spänning på Kammarrättens utlåtande i Borgholmsärendet.

Även Varbergs kommun ska följa Borgholms exempel.

ULF HEDMANulf.hedman@olandsbladet.se

 

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.