Annons
Nyheter

Naturreservat utvidgas

Nyheter • Publicerad 16 oktober 2009

Länsstyrelsen har beslutat att utvidga naturreservat Vickleby ädellövskog för att skydda skogsområden med höga naturvärden.

Reservatet är efter utvidgningen 93 hektar stort. Reservatet består av varierade bland- och ädellövskogar med ett stort antal sällsynta och hotade arter. Vickleby ädellövskog har en stor betydelse för friluftslivet. Området är särskilt välbesökt under vår och försommar då skogens blomsterprakt och fågelliv är som mest slående.

Annons

Naturreservatet Vickleby ädellövskog utgörs av artrika bland- och ädellövskogar nedanför landborgen väster om landsvägen mellan Färjestaden och Mörbylånga. Skogarna i detta område har en lång kontinuitet som trädklädda betesmarker och lövängar. Här finns ett stort antal äldre och spärrgreniga ekar vilket vittnar om en tid då landskapet var mera öppet.

– De spärrgreniga ekarna kommer i möjligaste mån att frihuggas så att de kan bli riktigt gamla, och mindre delar kommer att röjas och betas för att värna om de gamla träden och efterträdare till dessa, säger Johan Jansson, biolog på Länsstyrelsen.

Stora delar kommer samtidigt att lämnas orörda med hänsyn till att naturvärdena till stora delar är knutet till mer lundartade skogar, ofta med en rik förekomst av död ved i olika former.

– Död ved i form av lågor, högstubbar, torrträd och döda grenar är en förutsättning för ett stort antal sällsynta och hotade insekter, svampar, lavar och mossor, säger Johan Jansson.

Vickleby ädellövskog är ett lättillgängligt och välbesökt område, särskilt under vår och försommar då skogens blomsterprakt och fågelliv är som mest slående. Reservatet är skyltat från landsvägen och här finns även en informations- och parkeringsplats samt strövstig. Gång- och cykelbanan mellan Färjestaden och Mörbylånga löper delvis genom reservatet vilket underlättar tillgängligheten ytterligare.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons