Nattpatruller mot villainbrott
HALLTORP/ÖLAND
Trots att Öland enligt polisens undersökningar är den del av länet där medborgarna känner sig som tryggast, var manipulerbara lås ändå en av de frågor som togs upp under den avslutande frågestunden, när Länsförsäkringar höll kundträff på Halltorp i veckan.
De inbjudna kunderna, som fyllde gästgiveriets största konferenssal, hade dessförinnan både blivit informerade på flera områden och förrättat val till fullmäktigeförsamlingen. Valproceduren var snabbt avklarad, största svårigheten låg i att hitta en justeringsperson för kvällen. Ölands representant i företagets styrelse, Carl-Johan Sigvardsson, Alby, hade sedan inga svårigheter att leda församlingen till ett omval av de fyra personer som under de senaste tre åren representerat Öland i fullmäktige. Det blev från Borgholm Lars-Gunnar Uhr, Borgholm, och Margareta Eriksson, Östra Sörby, samt från Mörbylånga Ingvald Petersson, Ventlinge, och Claes-Göran Görrel, Mörbylånga.
GRANNSAMVERKAN
De manipulerbara låsen, som det finns miljontals av i Sverige, och hur dessa kunnat godkännas, det är ett problem, det tyckte både kunder och företagsledning, representerad av VD Lars B Danielsson, i ämbetet sedan 1992. Men kvällens huvudtalare – efter VD som inlett med en redogörelse för företagets struktur och utveckling – med tjänstetiteln ”skadeförebyggare”, den i bygderna kände och med en praktfull mustasch försedde Bernt Pettersson, hade lösningar på inbrottsproblematiken till dess att alla lås blir utbytta.
– Grannsamverkan och lampor med rörelsevakt förebygger inbrott, påpekade han. När en lampa tänds på baksidan av huset, har vi kunnat konstatera att tjuven inte sällan ger upp och går ett par hus längre bort, där det är mörkt.
De frivilliga nattpatrullerna, så som de fungerar bland annat i Emmaboda och Broakulla, har också statistiskt påvisbar effekt, sade Bernt Pettersson till Ölandsbladet, men på Öland finns ännu inga sådana organiserade. Här är det i första hand ett samarbete grannar emellan som gäller. De områden som främst sysselsätter en skadeförebyggare är brand, vattenskador och inbrott. Tänkvärt är att enbart vattenskadorna i Sverige årligen kostar 5 miljarder kronor.
ASKHINK FRÅN ICA
När det gäller brand rekommenderade Bernt Pettersson i första hand pulversläckaren. Den släcker allt och man riskerar inte att få en elchock när man släcker en brinnande TV. Och brandvarnaren har räddat många liv.
– Och vet ni vad det är som är Sveriges vanligaste ”askhink”? Jo, plastkassen från ICA eller Konsum.
Hur förkastligt ett sådant val av askhink är, det förstod alla närvarande.