Nyheter

Nattmarodör togs av vittne

Nyheter • Publicerad 28 juni 2012

BORGHOLM

Tagen på bar gärning av och misstänkt för mängder av skadegörelse i Borgholm – ändå släppt.

– Åklagaren släppte honom och så är praxis. Samtidigt vill jag ge en stor eloge till de som ingrep, säger Ölandspolisens teamchef Olof Bråve.

Efter flera fall av skadegörelse tidigare i veckan i Borgholm tog turen slut, tillfälligt kom det att visa sig, för den misstänkte gärningsmannen.

Han sågs, han togs – och polisen kom och hämtade honom.

PER CYKEL

– Detta var natten till onsdagen, vid halvett-tiden på Storgatan, då står den här mannen som är mycket välkänd för oss och försöker slita bort en spoiler på en personbil, men inte bättre än att han blir upptäckt av en person som ingriper, berättar Olof Bråve vid Ölandspolisen.

Gärningsmannen, misstänkt för mängder av skadegörelse i Borgholm tidigare i år och förra året, gör ett flyktförsök per damcykel, men blir ikappsprungen av vittnet.

– Sedan står gärningsmannen snällt kvar hos vittnet till polisen kommer och tar med honom till Kalmar.

PRAXIS

Där oturen tog slut för den misstänkte Borgholmsbon.

– Polispatrullen tog kontakt med jourhavande åklagare och åklagaren släppte honom och så är praxis. Och det har polisen inga synpunkter på, åklagaren gör sitt jobb, säger Olof Bråve för att ändå vara aningen frustrerad.

– Vi får ibland höra att”polisen inte gör någonting”, men här har vi lagt ner åtskilligt polisarbete och säkert gripit den här mannen på bar gärning 10 - 15 gånger och han kommer säkert att bli åtalad på så många punkter också. Att han sedan släpps är inget polisen rår över.

ELOGE

Samtidigt gläds han åt att allmänheten ingrep denna gång

– Det har ju varit si och så med den saken tidigare, att folk sett gärningsmannen i full färd att göra ett brott för att inte ingripa och ringa polisen först dagen efter.

– Nu ingrep man direkt och larmade – en stor eloge. Och eftersom den misstänkte släpptes, fortsätt vara uppmärksamma!

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.