Annons
Nyheter

Nätet träffades i Mörbylånga

Nyheter • Publicerad 24 augusti 2007

MÖRBYLÅNGA

Ett liv som räddas skall också levas. Så lyder Hjärnskadeförbundet Hjärnkrafts motto. Mottot har man tagit fasta på i lokalföreningen Nätet, som sammanför människor som drabbats av hjärnskador. På torsdagskvällen träffades föreningen på Kajutan för att äta gott och ha kul tillsammans.

Annons

– Vi träffas en gång i månaden och hittar på olika grejer, säger Birgitta Rolfsdotter, som är eldsjäl i Nätet på Öland.

Nätet är en underavdelning av hjärnskadeförbundet Hjärnkraft och lokalföreningar av Nätet finns över hela landet. Tanken är att föreningarna skall skapa social samvaro mellan människor som på olika sätt drabbats av hjärnskador.

– De flesta fallen av förvärvade hjärnskador orsakas av stroke. Men också hjärntumörer och olyckor, till exempel i trafiken, är vanliga orsaker till hjärnskador, säger Birgitta Rolfsdotter.

Själv drabbades Birgitta Rolfsdotter av en hjärntumör för 7 år sedan. När tumören opererades bort blev hon förlamad i hela vänster kroppshalva, och sitter därför i rullstol.

– Idag tycker jag att jag har ett bra liv, men det tog lång tid att komma så långt. Hjärnkraft har varit mycket betydelsefullt för mig, säger Birgitta Rolfsdotter.

SAKNAR LOKAL

Under Birgitta Rolfsdotters tid som öländsk nätverksambassadör för Nätet har medlemsantalet ökat från tre till åtta. Att skapa nya sociala nätverk är, enligt Birgitta Rolfsdotter, väldigt viktigt för människor som drabbas av hjärnskador.

– En hjärnskada innebär ofta stora förändringar av det sociala livet för den som drabbas. Det är vanligt att äktenskap och förhållanden spricker på grund av att det blir för stora slitningar. Gamla vänner tar också avstånd och arbetskamrater finns för det mesta inte, säger Birgitta Rolfsdotter.

Birgitta Rolfsdotter ansvarar för att arrangera Nätets månatliga träffar. Vad som står på programmet beror på årstiden. Till exempel anordnas utflykter till olika platser, men också grillningar och julbord. Dock saknas en bra lokal för föreningen att träffas i.

– Vi saknar en handikappsanpassad lokal för våra träffar. I början kunde vi träffas hemma hos mig, men nu när vi är så många är det svårare, säger Birgitta Rolfsdotter.

Annons

HJÄRNTRÖTTHET

Hjärnskador förekommer i olika varianter och drabbar människor olika.

– Det syns inte på mig att jag har råkat ut för en hjärnskada. Och det som inte syns finns inte, enligt många människor. Så det är svårt att få omgivningen att förstå vad det handlar om, säger Tord Offing som för ett par år sedan drabbades av en stroke.

Tord Offing känner ofta av s.k. hjärntrötthet, ett symptom som är vanligt efter hjärnskador och som ger problem med bland annat minne, koncentration och motivation.

– Hjärntrötthet är ett handikapp som inte märks på samma sätt som ett fysiskt handikapp. Jag brukar säga att jag har rullstolen mellan öronen, säger Tord Offing.

På träffarna med Nätet möter han dock förståelse och kan utbyta sina tankar med människor med liknande erfarenheter.

– Här förstår alla vad det handlar om. Vi är som en stor familj och har jättekul när vi träffas, säger Tord Offing.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons