Annons
Nyheter

Närpolisstationen i Mörbylånga tas upp ur malpåse

Nyheter • Publicerad 27 februari 2007

MÖRBYLÅNGA

Det första fullmäktigemötet för året blev en segdragen historia utan några retoriska höjdpunkter. Det mest uppseendeväckande ”beslutet” – att återuppväcka närpolisstationen i Mörbylånga, är dessutom ett beslut som ligger utanför fullmäktiges jurisdiktion.

Annons

Lena Norlander (öp) interpellerade redan i början av 2003 angående bemannade polisstationer i kommunen. Dåvarande kommunalrådet Saga Sigvardsson (c) lovade att föra en dialog med polismyndigheterna. Och hur det gick, vet vi – Färjestadens polisstation är numera ett försäkringsbolag. Lena Norlander har dock inte givit upp. I den senaste polismotionen har hon föreslagit att Öland ska bli ett försöksområde för kommunalisering av närpolisverksamheten.

– Misshandel och våld har ökat alldeles oerhört i våra trakter, påpekade hon

efter en lång statistikpresentation av brottsligheten i vårt närområde.

Dessutom kunde hon med polisens egen statistik visa på att polisen har så mycket att göra på annat håll, att de inte ens åker ut på alla anmälningar.

– I 285 fall i vår kommun, kom inte ens polisen till brottsplatsen.

Lena Norlander kunde även relatera till ett färskt fall där Ölandsbladet rapporterat om ett villainbrott mitt på blanka eftermiddagen, där polisen inte kom trots att anmälaren ringt 112 mitt under pågående inbrott.

SATSA PÅ MÖRBYLÅNGA

Lena Norlander är inte ensam om att vara kritisk till bristen på, låt oss kalla det, vardagstrygghet. Social- , skol- och kultur- och fritidsnämnden har alla stöttat henne. Men efter att kommunchefen Staffan Larsson, påpekat att Emmaboda fått avslag från regeringen när de försökt starta en kommunpolis, har Mörbylånga kommunstyrelse ställt sig avvisande till Lena Norlanders motion.

Avslag var också vad kommunledningen föreslagit fullmäktige att besluta. Och det kanske gick lättare för fullmäktige att svälja detta avslag när en av deras egna ledamöter, moderaten Sven Stensson, själv polis, påpekade att:

– Vi på Öland är lyckligt lottade. Det finns hela elva tjänster här på ön – med placering i Borgholm. Det är mycket mer än vad Torsås eller Emmaboda har (Torsås har två deltidspoliser, Emmaboda har ingen, reds anm).

Annons

Sven Stensson lät sedan en smärre bomb brisera:

– Jag kan komma med en glad nyhet. Polisen kommer att öppna ett kontor i Mörbylånga.

Och varför just i Mörbylånga kan man undra?

– Jag tycker det är rätt att man satsar i Mörbylånga och inte i Färjestaden eftersom den senare orten ligger så nära Kalmar.

Den sentensen från polishåll måste ha slagit an en sträng hos beslutsfattarna, som prompt avslog Lena Norlanders begäran om återremiss av hennes yrkande.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons