Annons
Nyheter

Närpolis ska förebygga ungdomsbrottsligheten

Nyheter • Publicerad 13 augusti 2007

MÖRBYLÅNGA

Efter fyra år får Mörbylånga tillbaka sin närpolis, i form av Leif Gustavsson.

Annons

– Han ska vara synlig och inte hålla på med utredningar, säger Sven Stensson, polis samt Mörbylånga skolnämnds ordförande.

Sven Stensson är den som har lagt ner mycket arbete för att få tillbaka närpolisen till Mörbylånga.

– Det är viktigt att Mörbylånga inte är en av landets kommuner som står utan polis, säger han.

Den första september tillträder Leif Gustavsson sin halvtidstjänst. Trots flera försök får inte Ölandsbladet kontakt med honom men Sven Stensson berättar att tjänsten är Leif Gustavssons eget initiativ eftersom han själv tycker att det behövs. Och Sven Stensson menar att det är viktigt att Gustavsson blir ett känt ansikte för allmänheten.

– Han ska vara lätt att få kontakt med och någon att lita på.

INGEN KRIMINALFUNKTION

Flera Mörbylångabor har klagat på att det inte finns någon person som kontrollerar vad som händer på kvällar och helger när många ungdomar befinner sig på samma ställe. Men en sådan funktion ska alltså inte närpolisen ha.

– Nej, är det livat så finns den vanliga polisen och utredningsverksamheten. Men tanken är att Leif Gustavsson ska veta vad som är på gång, han ska ha kontakt med organisationer inom kommunen så att han vet var kriminaliteten finns. Om han har den informationen kan han meddela kriminalenheten i förväg.

BORGHOLM BUSIGARE

Även Mörbylångas kommunalråd Kent Ingvarsson (m) betonar att närpolisen ska finnas till för ungdomarna.

Annons

– Vi har inte lika mycket bus som i Borgholm men det är viktigt att det finns ett samspel mellan polis, ungdomar och skola så att det blir en gemensam kontroll, säger Kent Ingvarsson.

Han ger exempel på när närpolisen fanns i Färjestaden. Då pågick hela tiden ett samtal med ungdomarna, vilket gjorde att det var enklare att se vem som befann sig i riskzonen.

– Därför ska man inte nonchalera behovet av polisen, säger kommunalrådet.

STEG MOT POLISSTATION

Och i framtiden hoppas Sven Stensson hoppas på en större verksamhet i Mörbylånga.

– Det är mycket snack om att det inte finns resurser till polisen. Men Mörbylånga behöver en bemannad polisstation och det här kan vara första steget mot det.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons