Annons
Nyheter

Narkotikaliga sprängd: 52-årig ölänning en av huvudmännen

Nyheter • Publicerad 16 november 2007

FÄRJESTADEN

Efter månader av kartläggning slog man till mot narkotikaligan, i ett av de största beslagen som gjorts av kalmarpolisen – och en av huvudmännen är ölänning.

Annons

Tillslaget skedde i Malmö och är, enligt kammaråklagare Gunilla Öhlin, ett av de större tillslagen som gjorts av kalmarpolisen någonsin. Ölänningen är i dryga 50-årsåldern och hemmahörande i Färjestaden.

ÖB-WEBBEN

_____________________________________________________

GREPS EFTER TRE MÅNADERS SPANING

Efter tre månaders spaningsarbete har Kalmarpolisen lyckats spränga en knarkliga. En av huvudmännen i ligan är en 52-åring från Färjestaden. Ligan har enligt kammaråklagaren Gunilla Öhlin i huvudsak distribuerat droger i Kalmar och på Öland, men även gjort större affärer i Jönköping och i Östergötland.

52-åringen är känd av polisen sedan tidigare. Han har tidigare dömts för narkotikabrott, häleri och olovlig körning. 52-åringen greps i Kalmar den 1 oktober tillsammans med två kumpaner efter en knarkuppgörelse i Malmö. Då överlämnade en starkt kriminellt belastad person drygt 1,5 kilo 70-procentig amfetamin i Kalmarligans händer.

Vanligtvis späds amfetaminet ut till 30 procent innan den når kunden på gatan där kostnaden per gram ligger på drygt 250 kronor. Därmed skulle det beslagtagna knarket kunnat inbringa drygt 750 000 kronor på gatan.

– Det här är ett av de största beslag vi gjort I Kalmar, säger kammaråklagaren Gunilla Öhlin.

POLISENS NYA TAKTIK

Ett omfattande polisarbete ligger bakom gripandet.

Annons

– Vi har en ny taktik där vi kartlägger våra grövre brottslingar och ser vilka de umgås med, berättar Ulf Eriksson, operativ chef vid Kalmarpolisen.

Enligt polisen finns det drygt 60-70 grovt personer som dagligen ägnar sig åt brott. Rekryteringen sker ofta bland ungdomar på glid.

– Vi ser det på Öland där vi har ett gäng ungdomar 16-17-18 åringar som dragits samman och som kan sättas i samband med inbrott i Runsten, Mörbylånga och Färjestaden, säger Ulf Eriksson.

Det finns kopplingar mellan 52-åringen och ungdomsbrottslingarna i Färjestaden, bekräftar Gunilla Öhlin. Men ungdomsbrottslingarna återfinns inte på kammaråklagarens åtalslista, den här gången.

– Vi har lagt tyngdpunkten på leverantörerna, förklarar Gunilla Öhlin.

”HITTADE” KNARKET

Vid husransakan hos 52-åringen har polisen funnit stöldgods i form av dator och värmepump. Polisen hittade också tårgasspray, dopningsampuller och mindre mängder amfetamin hemma hos 52-åringen. Polisen som låtit avlyssna 52-åringens telefonsamtal har också kunnat dokumentera ett dödshot från 52-åringen mot en 51-årig narkoman från Östergötland.

Totalt åtalas fem personer i härvan. Samtliga ställer sig oförstånde till de åtalaspunkter som kammaråklagaren Gunilla Öhlin lägger fram. Den 58-årige kalmarit som tillsammans med 52-åringen från Färjestaden bedöms vara hjärnan i ligan säger att han ”hittat” knarket han hade på sig när polisen grep honom i Kalmar.

– Han säger att han skulle gå och kissa och att han i grässlänten fann plastpåsen med narkotika, berättar Gunilla Öhlin.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons