Annons
Nyheter

Narkotikahärva bland ungdomar i Borgholm

Nyheter • Publicerad 3 augusti 2007

BORGHOLM

Tre killar i ett ungdomsgäng i Borgholm är misstänkta för ringa narkotikabrott.

Annons

– Oroande och knappast någon engångs-grej, säger polisman Thomas Lönnqvist.

Narkotikahärvan i ungdomsgänget avslöjades i förra veckan.

– Förtvivlad förälder ringde hit och berättade att hon misstänkte att hennes son använde narkotika, han var inte samme person som tidigare. Hennes 17-åring hade ett mycket aggressivt beteende.

– Det samtalet ledde i sin tur, och senare, till att ytterligare en förälder ringde mig och berättade att hon hittat narkotika hos sin son, narkotika som hon lämnade in här, berättar Thomas Lönnqvist på polisen i Borgholm.

SYNLIGA TECKEN

Narkotikafyndet, bland annat marijuana, resulterade i polishämtning.

– Den killen, 18 år gammal, hämtades på jobbet för förhör där han erkände att narkotikan var hans. Så det skrevs anmälan och delgavs misstanke om ringa narkotikabrott, han fick även lämna urinprov. Resultatet får vi om någon vecka från SKL. Även 17-åringen hamnade i förhör.

– Samma sak där. Han befann sig på en adress vi hade anledning att besöka och visade då synliga tecken på att rökt marijuana. Det blev anmälan och urinprov.

Polisen nedslag och föräldrarnas oro utlöste en kedjereaktion.

– Fler vuxna blev inblandade och i på fredagen i förra veckan kom det ytterligare en ung man, 18 år gammal, till polisstationen i sällskap med en vuxen och historien upprepade sig: anmälan och urinprov.

Annons

BERÖM

Genom samtal med föräldrar har polisen en tämligen klar bild av situationen.

– Det här handlar om killar från Borgholm och Köpingsvik. Min lista innehåller tio-tolv namn och förutom de tre som förhörts är resterande i nuläget inte misstänkta narkotikabrott. Kopplingen är att de alla ingår i samma gäng. Thomas Lönnqvist rosar föräldrarnas reaktion.

– Jag vill uttrycka mitt starka stöd för de modiga föräldrar som satte saken till sin spets, så att det uppdagades. Det är mycket starkt gjort och som jag sa till en av ynglingarna; ett bevis på att ens mamma bryr sig.

INKÖRSPORT

Narkotikahärvan bekymrar Thomas Lönnqvist, även om misstanken gäller ”ringa” narkotikabrott.

– Visst, det är den lindrigaste formen av narkotikabruk, men risken är att man får kontakt med personer med större erfarenhet av andra droger. Det finns också en risk för att man vill testa vidare, att kick-behovet växer. Marijuana är en väl känd och vanlig inkörsport till tyngre missbruk.

Polisen råd till oroliga föräldrar är: var uppmärksamma.

– Det finns flera varningstecken, däribland ändrat beteende. Om man har misstankar eller frågor - ring gärna polisen för att fråga och diskutera. Att ringa är inte att anmäla, påpekar Thomas Lönnqvist.

Frågan varifrån narkotikan kommer är ännu obesvarad.

– Killarna säger inget, men jag har mina aningar

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons