Annons
Nyheter

Näringslivskontoret – sista spiken islagen

Nyheter • Publicerad 17 oktober 2012

ÖLAND

Har Ölands Näringslivskontor gjort sitt? Mycket talar för det. Eddie Forsman (M) och partikollegan, tillika kommunalrådet Kent Ingvarsson, drev igenom ett gemensamt näringslivskontor i en motion 2008. Nu anser de att kontoret inte har någon framtid.

Annons

Det sades inte direkt ut, men vid det senaste sammanträdet med Ölands Kommunalförbund hängde det liksom i luften. Ölands Näringslivskontor har gjort sitt.

Den institution som de båda ö-kommunerna beslutade om för några år sedan (2008), ett gemensamt näringslivskontor som skulle arbeta för att rycka upp det öländska näringslivet och även locka hit nya företag, fick en ganska knackig start.

Redan i initialskedet blev det något av politisk pajkastning när de politiska ledningarna i respektive kommun inte kunde enas om var det gemensamma kontoret skulle placeras. Resultatet blev att det som skulle vara ett enda kontor ändå blev uppdelat i två.

Men nu pekar det mesta på att det gemensamma – men ändå uppdelade – näringslivskontoret läggs ner helt och hållet.

MODIGA BESLUT

Proceduren initierades av Borgholms kommun där man, tyngda ekonomiska bekymmer, föreslog en första besparing på näringslivskontoret med en halv miljon kronor. Repliken från Mörbylånga blev blixtsnabb och oåterkallelig: ”då spara vi in drygt 700 000  kronor.”

Plötsligt drabbades således näringslivskontoret av ett besparingsbeting på 1,3 miljoner kronor – en tredjedel av kontorets budget.

Men nu har åtminstone Moderaterna i Borgholm deklarerat att det inte räcker.

– Nu när vi måste fatta modiga beslut och se över allt från skolor, vård och omsorg, vore det förmätet att inte spara in på näringslivskontoret, säger Eddie Forsman (M).

• Nedläggning?

Annons

– Ja, en planerad nedläggning.

KONSENSUS

Partikollegan och kommunalrådet i Mörbylånga, Kent Ingvarsson, som tidigare själv visat en viss tveksamhet om näringslivskontorets framtid, säger sig vara ”något överraskad, men påpekar också:

– Andemeningen i diskussionerna vid det senaste sammanträdet med direktionen för Ölands Kommunalförbund lutade åt det här.

• Och det finns en politisk majoritet för ett sådant beslut?

– Jag har uppfattat det så att trots den kollektiva tystnaden från andra partier, särskilt i Borgholm, finns det ändå konsensus om en nedläggning.

DÅLIG STYRNING

Vad kommer då de båda Ölandskommunerna att förlora på en nedläggning av kontoret?

Tja, ska man ta Eddie Forsmans utsaga för sanning – i praktiken ingenting.

– Frågan är vad vi har fått, undrar han och svarar själv:

Annons

– Tittar man på olika rankinglistor som har med näringsverksamhet att göra har vi sjunkit år efter år.

Kent Ingvarsson är inne på samma linje, men är också självkritisk:

– Vi har inte haft en tillräckligt bra politisk styrning av näringslivskontoret.

• Och nu är det nedläggning som gäller?

– Om Borgholm beslutar i den riktningen, så blir det så per automatik.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons