Nyheter

Nära slutet på cykelvägen

Nyheter • Publicerad 19 maj 2010

ÖLAND

Sista etappen på Vägverkets bästa (och enda?) satsning på Öland i modern tid - cykelvägen mellan Färjestaden och Mörbylånga, är påbörjad.

Tro det eller inte – många gör det fortfarande inte – men slutet på historien är nära. Det vill säga slutet på cykelvägen mellan Färjestaden och Mörbylånga som hittills slutat i en snygg kalkstensmur utanför det som en gång i tiden kallades för kommunens centralort.

Cykelvägen invigdes för drygt tre år sedan. Och redan det var en fantastisk händelse i kommunens historia. I drygt tio år hade turistnäring, fastboende och sommargäster klagat över på de usla möjligheterna att rulla ner söderöver på två hjul.

Klagomålen blev inte mindre hjärtskärande när dåvarande Vägverket (det som idag döpts om till Trafikverket) själv konstaterade att vägen låg på topp-100- listan över landets mest olycksdrabbade vägar.

HETT ÄMNE

Men 2007 rullades vägen ut till allmänna applåder. Det vara bara en liten detalj som fattades. Vägen nådde inte riktigt ända fram till målet utan tog slut i en mur.

Anledningen till detta var att kommunen hade svårt att komma överens med markägare som trissade upp priset på den markbit som behövdes för att slutföra verket.

Cykelvägen, eller rättare cykelvägens sista etapp, blev nu hett politiskt stoff i Mörbylånga. Bland andra kämpen Eddy Johnson (S) röt i fullmäktiges talarstol om en slö kommunledning och teknisk förvaltning som inte kunde fixa till vägen – ja, slutet av vägen.

KLART I JULI

Men under över alla under, i dagarna har arbetet påbörjats.

– Jodå, försäkrar bland andra kommunens ekonomichef, Elisabeth Wahlström, som blir granne med cykelvägsslutet.

– Jobbarna har markerat buskar och träd som ska sparas och stakningspinnar är utsatta.

Ordföranden för tekniska nämnden, Ove Karlesand (M) kan också bekräfta att slutet är nära:

– Allt är upphandlat och klart och bygget har satt igång.

• Och när blir det hela klart?

– Vägen ska vara färdig för cykling i juli – hoppas jag.

Och det gör vi och mängder med andra cykelentusiaster också...

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.