Annons
Nyheter

När vindkraften kom till byn

Nyheter • Publicerad 6 februari 2007

ALBÖKE

Medvind från första början – möt Ölands största industriprojekt.– Jag vet inget annat projekt där det satsats 150 miljoner kronor på en gång. Verken är de största på Öland, säger Alböke-lantbrukaren Stig Bertilsson, styrelsemedlem i Istad Vind AB.

Annons

Ettan är under uppförande - tvåan, trean, fyran och femman kommer så småningom. Om väder och vind är på de tyska vindkraftsrallarnas sida ska takten vara ett verk i veckan.

– I mitten av mars ska samtliga fem vara igång och producera el, hoppas och tror Stig Bertilsson och får nickande medhåll av Kjell Oskarsson, Olof Alvarmo och Inge Danielsson.

”BYGDENS FOLK”

Dessa fyra herrar är markägare i området och bildar stommen i Istad Vind AB, i sin tur ägare av ett halvt vindkraftverk. De 1 000 andelarna, 5 000 kronor styck, gick med vindens hastighet. Ett verk kostar dock betydligt mer än så: 30 miljoner i totalpris. Resterande miljoner ska lånas i den lokala banken.

Intresset överrumplade kvartetten.

– Oerhört roligt. Det tog en månad, sedan hade vi fem miljoner på kontot, konstaterar Kjell Oskarsson belåtet.

– Mot slutet tvingades vi tacka nej, vi hade inte fler andelar att sälja, tillägger Stig Bertilsson.

Orden ”bygdens folk” återkommer gång på gång när kvartetten berättar om andelsägarna.

– Vi har ett gäng lantbrukare som vill vara med i det som händer i bygden och som tycker att det är roligt att producera något annat än mjölk. Andra är med för att vara delaktiga i det som är på gång i barndomsbygden. Det finns också de som är med av ideella skäl. Jag har också noterat en grupp högavlönade unga människor vars motiv kan vara att vindkraft är en framtidsgrej att satsa på, räknar Stig Bertilsson upp.

VÄRSTINGVERK

Annons

Dessa värstingverk, med en totalhöjd på 119 meter, kommer att ta över Alböke-kyrkans dominerande roll i landskapet. Redan det första verket, ännu utan vingar, tronar mäktigt i öster för de som passerar på 136:an. En vacker syn anser många, medan andra ryser över miljöstörningen. Protesterna mot dessa fem vindkraftverk var dock få.

– Nja, det var väl ändå tre som överklagade, berättar Olof Alvarmo.

– Fast jämfört med andra projekt var det ganska lugnt, inflikar Kjell Oscarsson.

Riktlinjerna för vindkraftssatsningen på åkermarkerna en kilometer öster om Stora Istad drogs upp redan 1999 för att ta riktigt fart 2004. Förseningen anses enbart ha varit till nytta, ny teknik gör driftkalkylen än bättre. 2 megawatt per verk och år ska innebära klirr i kassan. 10 megawatt lär motsvara en villabebyggelse av Borgholms storlek.

– Vi tror att det är en bra affär, det ska man inte sticka under stol med, säger Kjell Oskarsson.

– Fast all företagsamhet är ett risktagande, det måste man komma ihåg, påpekar Olof Alvarmo utan att för den skull se speciellt oroad ut – det ska mycket till för att vindkraften i byn ska bli olönsam.

– Klimatforskarna pratar om blåsigare klimat i framtiden, så det kan knappast sluta blåsa. De elpriser vi räknat på är mellan 46 och 65 öre och då går det runt. Det skulle vara en mycket stor räntehöjning eller något annat större negativt för att det inte ska gå ihop, funderar Stig Bertilsson.

Vindläget är gott. I Istad råder blåsväder under stiltje!

– Häromdagen, under monteringen av ettan, var det stiltje på marknivå, men vid generatorn drygt 80 meter upp blåste det tio sekundmeter, berättar Olof Alvarmo.

– Det här projektet har haft medvind från början, myser Kjell Oskarsson.

Annons

NYTT FÖNSTER?

Samtliga i kvartetten kommer att ha full koll på femlingarna. Olof bor närmast och kan nästan ta på verken, från köket hemma i Alböke ser Stig minsta vingslag och Inge i Norrby kan blicka ner (?) på vindkraftsraden från övervåningen, men med visst besvär.

– Det kan bli ett nytt fönster på huset, garvar han.

Kjell Oskarsson på Hällen har längst, sju kilometer och ser för dagen endast ettans röda topp-lanterna.

– Det står några träd i vägen, de ska jag ta ner. Men skriv inte det för det är grabbens träd…

FOTNOT: Av de fem verken ägs två av varsin privatperson. Elous Vind AB, ansvarig för projekteringen, äger ett och det gör även intressebolaget Eko Vind. Den andra hälften i Istad Vinds vindkraftverk ägs av markägarna.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons