När lammen tystnar korpar till attack som i Fåglarna
TRYGGESTAD
Lammen i Tryggestad lever i otrygghet. Stora flockar av korpar går till bestialiska attacker mot de värnlösa djuren.
– Förra hösten hackade korparna ihjäl två lamm för min granne, berättar Gunilla Munck-Svensson, vars korplarm fått rikseko.
– Det är ju inte meningen att korparna ska utrotas, utan vad vi i byn vill se är att skaran av fåglar minskas. Nu handlar det om flockar på ett hundratal djur.
Byidyllen och hästeldoradot Tryggestad strax söder om Borgholm har fått sin egen version av Sir Alfred Hitchcocks ”Fåglarna”. I filmen attackeras människor av alla möjliga flygfän, måsar som sparvar – i verklighetens Tryggestad går korpar till attack mot lamm och småvilt.
HACKADES IHJÄL
Järtecknen i skyn syntes tidigt.
– Redan för fyra-fem år sedan märkte vi att korparna trivdes i området runt kommunens omlastningsstation. Fåglarna smutsade ner, hördes, sågs och hackade sönder balar.
Med uppdukat smörgåsbord i form av hushållssopor växte korpflocken, i dag är de hundratals. Och rovlystna. En otäck händelse förra hösten har nu gett eko över hela landet.
– Två helt friska djur och med en vikt på 30-35 kilo, det var alltså inga lättviktare vilka en del tycks tro, hackades ihjäl av korparna. Först hackade de sönder ögonen och efter någon timme var det bara skeletten kvar, berättar Gunilla Munck-Svensson.
MÅSTE FLYTTAS
Korpattacken utlöste oro bland fårfarmarna i byn och djuren flyttades från betesmarkerna vid omlastningsstationen till marker mer nära människor, liv och rörelse. Dit törs inte korparna och lammen lever tryggare. Samtidigt går värdefull betesmark i träda.
– Jättefina betesmarker med EU-bidrag. Men de måste betas, betonar Gunilla Munck-Svensson.
Oron för korpen fick byordningsmannen att fatta pennan och skriva till kommunen.
– Ämnet togs upp på bystämman och sedan ville väl ingen ta tag i det innan jag blev byordningsman i februari. De tyckte att jag kunde skriva...och jag är inte rädd för fan själv, säger fårfarmare Munck-Svensson med ett trotsigt leende.
DJURS LIDANDE
I brevet till miljö- och bygg sägs bland annat: ”Då korparna fått sig en fristad med utfodring vid omlastningsstationen anser vi i byn att det är kommunen som ska ta sitt ansvar för det ökade antalet korpar. Under rådande omständigheter vågar vi troligtvis inte använda våra betesmarker till fåren”.
Skrivelsen snappades snabbt upp av media och fick formligen vingar. Tv, radio och de stora morgondrakarna uppmärksammade alla lilla Tryggestad på Öland och lammens otrygga tillvaro.
– Jag hade inte räknat med så stor uppmärksamhet, men det är bara bra att det vädras ordentligt. Samtidigt vill jag inte veta av snyfthistorier, gulliga små nyfödda lamm som blir korpmat och så vidare, det här handlar om djurs lidande och även om vår ekonomi.
ÄN GLUPSKARE
Reaktionerna på byns utspel är, enligt byordningsmannen, enbart positiva.
– Alla applåderar och tycker att det var på tiden att någon agerar. Till och med ornitologer jag pratat med är positiva.
Kommunen har snabbt lovat att omlastningstationen ska stängas och det snart. Men frågan är om det hjälper.
– Inte det här året i alla fall. Om stationen flyttas lär korparna stanna ändå och bli än glupskare, varnar byordingsmannen.
Vilken form av åtgärder vill ni se?
– Jag är ingen expert, men fångstburar eller skjuta ner deras bon är det jag tänker på i första hand.
MICHAEL STÅHL
FAKTA: Korpen, Corvus corax, anses vara intelligent och betraktas som kungen av kråkfåglarna. Samt erkänt rovlysten. Fågeln är fredad av EU, men myndigheter och privatpersoner får bedriva skyddsjakt om korpen utgör olägenhet.