Annons
Nyheter

När börjar bygget av skolan?

Nyheter • Publicerad 11 juni 2007

MÖRBYLÅNGA

Att det ska byggas en ny låg- och mellanstadieskola i Färjestaden, har varit klart(?) sedan september 2006. 30 miljoner kronor är anslagna till projektet och en och annan grävskopa borde ha synts vid horisonten. Men fortfarande händer ingenting. Varför, undrar Färjestadens Föräldraförening.

Annons

En förklaring till att det planerade skolbygget inte kommit igång ute i kommunverkligheten är att flera saker tillkommit under planeringsstadiet. Plötsligt har föräldraförening och skolpolitiker sett att det behövs ett nytt kök och ny matsal. Dessutom har man inte riktigt klart för sig hur skolan byggas. Flera förslag har visslat omkring: bygga ihop med den befintliga skolan (norrut), bygga söderut eller bygga på den plats där Eken/Boken-barackerna ligger. Men hittills har inget av förslagen landat i en konkret bygglovsanmälan. Färjestadens föräldraförening börjar nu tappa tålamodet. I en mångordig skrivelse lägger man först fram ett flerpunktsprogram om vikten av ett nytt kök och matsal.

Avslutningsvis påpekar dock föreningens talesman att man, visserligen yrkar på ett tilläggsanslag (en siffra som nämnts är 16 miljoner kronor, reds anm), men att man har en viss förståelse för att de extra pengarna inte kan komma ifråga förrän under nästa års budget. Men som man påpekar med ett visst eftertryck: ”det får inte hindra att det första steget att bygga skolan omgående skrider till handling.”

TRE FÖRSLAG

Vad är det då som medfört att skolan fortfarande bara är en vision (dock med uppbackning av 30 miljoner) och inte en konkret realitet på marken?

– Vi väntar på att skolförvaltningen ska komma med ett förslag. Har de väl bestämt sig är det bara att köra, säger kommunalrådet Kent Ingvarsson (m).

Och kringproblemen med kök, matsal med mera?

– Det är inte skolans problem. Det är något tekniska ska ta itu med.

Själva skolan som sådan ligger dock på skolförvaltningen. Och enligt Kent Ingvarsson är det bara att sätta igång och bestämma sig för var man ska lägga kåken.

– De verkar ha svårt att komma till skott.

Men riktigt så enkelt är det inte. För i andra änden av kommunborgen sitter skolförvaltningen och väntar på besked från kommunstyrelsen.

Annons

– Vi har skrivit till kommunstyrelsen och begärt besked om vilka pengar vi får. Vi har tre förslag: 30, 42 eller 46 miljoner beroende på utförande av skolan, säger skolchef Ann Willsund.

Läget kan kanske klarna kommande måndag. Då ska nämligen kommunstyrelsens arbetsutskott sammanstråla med skolledningen.

– Och då får vi se vad som händer.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons