Nyheter

Namnlista för VA-anslutning

Nyheter • Publicerad 21 september 2012

TÄVELSRUM

Dåliga avlopp i kombination med Mörbylångas viktigaste vattentäkt är en dålig idé tycker de boende i Tävelsrum. Nu har i stort sett alla de boende skrivit på en namnlista för att få kommunalt vatten och avlopp.

– Risken är ju att våra dåliga avlopp smittar av sig på det kommunala vattnet, säger Rolf Isaksson, Tävelsrums bygdegemenskap. De boende i det lilla samhället utanför Skogsby har under en lång tid diskuterat det prekära läget. I princip alla fastigheter har problem med vattenförsörjningen då vattnet är missfärgat, luktar illa och innehåller höga halter svavel och metaller. Dessutom är inte avloppen så dåliga att det finns risk att förorenat vatten kan rinna iväg till den skyddade vattentäkten i Tveta-området, som bland annat är Färjestadsbornas vattenkälla.

NAMNLISTA

Därför har de boende i Tävelsrum nu gått ihop och ansöker med en namnlista till kommunstyrelsen i Mörbylånga om kommunalt vatten där praktiskt taget alla i området skriver under på att de vill ha kommunalt vatten och avlopp.

– Kommunen borde kolla upp det här, farhågan är ju att vi påverkar kommunens viktigaste vattentäkt, säger Isaksson.

Tävelsrums bygdegemenskap framhåller även att det är önskvärt med en bredbandsutbyggnad om kommunen ändå ska dra vatten till samhället.

MAGNUS ANDERBERG

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.