Annons
Nyheter

Nämnd vägrar att spara mer: ”Får för stora konsekvenser”

Nyheter • Publicerad 14 juni 2007

BORGHOLM

Socialnämnden i Borgholm slår bakut mot ytterligare besparingskrav.

Annons

– Det är inte realistiskt att få ner underskottet till noll på så kort tid, det skulle få alldeles för stora konsekvenser på verksamheten, säger Ewa Karlström, moderaternas representant i socialnämndens arbetsutskott.

Sparpaket 1, på drygt tre miljoner kronor, har ännu inte klubbats. Sparpaket 2, att på kommunledningens order spara ytterligare tre miljoner, lär inte bli av.

– Arbetsutskottets beslut och förslag till nämnden är i stället att begära tilläggsanslag vid fullmäktigesammanträdet i september, rapporterar Ewa Karlström från utskottets sammanträde i förra veckan.

För att få ihop ekonomin under 2007 behöver nämnden cirka fyra miljoner kronor i extra-medel.

– Som prognosen ser ut idag och under förutsättning att sparpaketet (sparpaket 1) går igenom är det fyra miljoner vi pratar om.

DE GAMLA

Hon berättar om enigt utskott där samtliga tre folkvalda var överens:

– Det är inte realistiskt att få ner underskottet till noll, det går inte att genomföra åtgärder så fort och åtgärderna skulle få alldeles för stora konsekvenser på verksamheten. Det är de gamla och vår personal det handlar om.

– Vi i socialnämnden måste arbeta med långsiktiga och och genomtänkta lösningar, tillägger hon.

För kommunledningen är socialnämndens ordervägran och strejk ingen direkt överraskning, tidigare barska toner till trots. Det som för några veckor sedan var en ”omöjlighet” och ”inga pengar” är i dag:

Annons

– Kommunledningen har hela tiden varit införstådd med det skulle bli tufft för socialnämnden att få ner det prognostiserade underskottet till noll, säger kommunalrådet Lisbeth Lennartsson, (c).

– Frågan om att ta tillbaka noll-kravet mot socialnämnden kommer att tas upp på kommunstyrelsens sammanträde nästa vecka, fortsätter hon.

Tilläggsanslag med fyra miljoner, finns pengarna?

– Det är tufft budgetläge med en för liten marginal. Under sex år har Borgholm haft positivt resultat, men 2007 återstår att se.

MICHAEL STÅHL

Fotnot:Ölandsbladet har utan framgång sökt socialnämndens ordförande Asta Ivarsson för en kommentar.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons