Annons
Nyheter

Mystiskt huvud i Bödaskogen

Nyheter • Publicerad 13 augusti 2007

BYRUM

När Hans-Göran Gustavsson i Byrum var ute i sina jaktmarker för ett par veckor sedan, fann han skallen efter ett älgkadaver. Det låg cirka fem meter från hans jaktrevir. En ung älgtjur hade på något sätt blivit av med sitt huvud. Av kroppen fanns inte ett spår.

Annons

Hans-Göran Gustavsson ringde polisen, man är nämligen skyldig anmäla skadat och dödat vilt av klövdjur, älg, hjort och rådjur, som påträffas. Det är mitt i sommaren. Stanken från ett ruttnande älgkadaver, om också bara ett huvud var tillräckligt som vägledning in i skogen. Två veckor efter när Ölandsbladet följer med ut för att dokumentera fyndet, krälar spyflugornas larver över huvudet, det är ingen vacker syn.

– Det är inte jaktsäsong på högvilt, dessutom har jägarna beslutat hålla upp med jakten på älg för att bygga upp en livskraftigare stam, berättar Hans-Göran. Några kalvar fick vi skjuta i höstas men ännu är det inte dags för kor och tjurar. Vi har dessutom ont om bra tjurar, så detta är inte bra. Man kan anta att älgtjuren var ungefär 3 år, tror Hans-Göran.

VART HAR KROPPEN TAGIT VÄGEN?

Hur älgen dött är lite svårt att veta, men Hans-Göran såg att älgen tidigare varit med om en olycka och överlevt. När en älg skadas och överlever, förklarade Hans-Göran, blir motsatt sida av huvudets hornanlag defekt och endast ena halvan av hornkronan växer ut igen. Spekulationerna kring hur älgen förlorat huvudet står än så länge oemotsagda, men faktum kvarstår, någon/några har tagit hand om kroppen av en ung älgtjur.

– Det är mycket kött på ett djur av den här storleken. En ensam person kan inte ta med sig allt köttet själv, han måste haft hjälp. Man kan gissa, att någon kört på älgen, har bilen först och främst blivit skadad, att han som kört fått hjälp av sina kompisar att ta hand om djuret.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons