Annons
Nyheter

”Mystiska saker pågår inför omorganisationen”

Nyheter • Publicerad 21 april 2006

MÖRBYLÅNGA

Det pågår mystiska saker inom socialförvaltningen i Mörbylånga, hävdas det från omsorgspersonalens sida, som till och med säger sig blivit belagda med munkavle. Nu fruktar en del för sina jobb, efter ett förslag att de skall tvingas söka om tjänsterna i samband med omorganisationen.

Annons

”I Mörbylånga kommun, på socialförvaltningen, pågår det mystiska saker. Inför omorganisationen av äldreomsorgen blev personalen lovad att få säga sitt, men under remissrundans gång belades omsorgspersonalen med munkavle av enhetscheferna”, hävdas det i ett anonymt brev till Ölandsbladet.

ABSURT PÅSTÅENDE

– Vi har inte lagt munkavle på någon. Det är ett fullständigt absurt påstående, är socialchef Tommy Nybergs spontana reaktion.

I brevet berättas också att det inte ses med blida ögon av cheferna, att personalen kontaktar anhöriga och informerar dem om vad som pågår: ”Enligt socialchefen skall de anhöriga inte få veta vad som skall ske med deras mammor och pappor och deras boende.”

– Jag har haft anhöriga som ringt till mig, och då har jag förklarat att vi helt enkelt inte har möjlighet att skicka ut förslaget till alla enskilda. Dessutom vill vi inte sprida någon oro i onödan. Ambitionen är att så få som möjligt ska behöva flytta.

Vad gäller omsorgspersonalen har de visst fått säga sitt, menar Tommy Nyberg. Efter en remissrunda, som gick ut till pensionärsorganisationer och personal, försökte man ta hänsyn till alla synpunkter.

INGEN GES FÖRTUR...

På Skogsbygården är man ändå uppriven över hur omorganisationen skötts – inte minst socialchefens förslag att alla inom äldreomsorgen skall tvingas söka om sina tjänster.

– En del som arbetar här är helt förstörda, berättar en kvinna, som inte vågar framträda med namn av rädsla för att bli av med jobbet.

Kvinnan är inte bara orolig för sin egen skull, utan tänker även på de gamla, som får flytta från sin invanda miljö på Skogsbygården till det nya äldreboendet Äppelvägen i Färjestaden.

Annons

– De behöver sin trygghet. Det kan vara tillräckligt besvärligt att komma till en ny miljö, utan att för den skull också behöva möta en massa nya ansikten om inte vi får flytta med.

Av den orsaken kräver Skogsbygårdens personal, genom fackförbundet Kommunal, att de skall få förtur till tjänsterna på Äppelvägen.

– Det har jag sagt nej till. Det är inte rimligt att vissa ska ha förtur. Men de flesta på Skogsbygården kommer att hamna i Färjestaden, säger socialchefen, som dock inte kan ge några garantier i enskilda fall.

...MEN ALLA FÅR JOBB

Men han kan däremot lova att ingen kommer att förlora jobbet i och med omorganisationen.

– Vi garanterar den sysselsättningsgrad vi har i dag.

Förslaget att personalen skall söka om sina tjänster gynnar alla, anser Tommy Nyberg. Det gör att rätt person hamnar på rätt plats. Kompetens och intresse skall styra. En del vill till exempel kanske inte jobba med dementa.

– Man ska se det som en möjlighet att testa något nytt.

FOTNOT: På onsdag inleds MBL-förhandlingarna med personalen och den 3 maj tas socialchefens förslag upp i nämnden.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons