Annons
Nyheter

Musikskolan tvingas neka rekordmånga barn

Nyheter • Publicerad 6 september 2012

BORGHOLMS KOMMUN

Kön för att lära sig att spela gitarr är längre än någonsin. Nu vill Borgholms Musikskola ha ytterligare en halvtidstjänst för att fler ska kunna spela gitarr.

Annons

– Man känner frustration när besvikna barn och elever ringer till oss, säger P-O Rylander, rektor på Borgholms Musikskola.

Borgholms Musikskola har 200 elever och av dem spelar 80 stycken gitarr. Det har alltid förekommit kö för att få gitarrlektioner men nu är den större än någonsin. Ytterligare 40 barn vill lära sig att spela gitarr men musikskolan tvingas säga nej.

– Det känns jättejobbigt. Man känner frustration när besvikna barn och elever ringer till oss.

FLER TJÄNSTER

Musikskolan har 20 procent av kommunens skolbarn i sin verksamhet och 20 procent av de som söker hamnar i kö. De tre senaste åren har musikskolan förlorat två och en halv tjänst. Den ökade efterfrågan är en kombination av detta och att intresset för gitarrspelandet har ökat.

– Vi vill ha minst en halvtidstjänst till och det skulle kosta kommunen mellan 200 000 och 250 000 kronor per år, säger han.

Oscar Roslund är i nuläget den enda gitarrläraren och han undervisar 80 barn. Eleverna undervisas gruppvis med två till tre elever i varje grupp.

– Vi är några stycken som kan undervisa det grundläggande i gitarr. Men vi har andra instrument och då får de eleverna som vill spela blåsinstrument och piano ställa sig i kö. Det känns inte bra, säger P-O Rylander och fortsätter:

– Det måste finnas en gräns mellan kvalitet och kvantitet. Vi skulle kunna slänga in 20 barn i en grupp. Men det skulle inte ägnas mycket tid för var och en under den halvtimman som lektionen pågår. Det skulle vara enklare att lösa detta om man fick en halvtidstjänst.

HINDRAR UTVECKLING

Annons

Den långa kön drabbar de yngre barnen som får vänta mellan ett och två år på att få spela.

– Vi marknadsför inte gitarrspelandet, intresset kommer av sig självt. Det är synd att vi inte kan tillvara på det. Vi vill ta in fler men har ingen möjlighet i nuläget, säger Oscar Roslund.

Musikskolans målsättning är att bredda verksamheten men det går inte.

– Vi har köpt utrustning för att man ska kunna jobba med beats och skapa musik på digitalt vis. Lyssnar på radion är det väldigt mycket musik som skapas digitalt. Jag tror att det finns en gråzon där många inte är intresserade av traditionella instrument, men som skulle vilja prova detta, säger han och fortsätter:

– Jag har kompetensen och utrustningen finns, men det går inte för jag har fullt upp med gitarrlektioner. Vi kan inte växa för vi har inte tillräckligt med resurser.

Trots kommunens ansträngda ekonomi tycker han att det är värt att satsa på musikskolan.

– Man ska lyssna på kommuninvånarna och barnen som är de viktigaste personerna i kommunen. Det är viktigare än vad man tror att få uttrycka sig och hitta sin identitet, oavsett om man är trummis, gitarrist eller fotbollsspelare, säger han och fortsätter:

– Vi ser vad det här betyder för dem som får spela och besvikelsen hos de som inte får börja. Man vet hur det känns för barn att vänta på en dröm. En vecka känns som en evighet, tänk då hur det är att vänta på något i två år. Risken finns att intresset svalnar.

ALEXANDER JENSEN

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons