Annons
Nyheter

MUF- ordförande med scenvana

Nyheter • Publicerad 3 juni 2011

FÄRJESTADEN

Snart student, nyföretagare och så nu ordförande i en politisk ungdomsorganisation –MUF. Många järn i elden. Men Johannes Norlander försäkrar:

Annons

– Jag hinner med allt.

En och annan har säkert stött på Johannes Norlander på scenen. Bläddrar man lite i Ölandsbladets arkiv hittar vi honom här och var, exempelvis som bejublad ölandsbonde i Mörbylångarevyn.

I dagarna tar han studenten på Stage4you, men det blir kanske inte teaterscenen direkt. Under tiden som han tagit sig igenom artist - och producentgymnasiet i Torsås har han startat en firma vars verksamheter kretsar kring foto, film och web-produktion. Och företaget växer snabbt.

–Jag har redan varit tvungen att anställa folk, åtminstone på deltid, säger den 19-årige (!) entreprenören.

Som om inte det vore nog, har han dessutom tagit på sig rollen att driva ungdomsfrågor på Öland. Och han gör det som ordförande i Moderata Ungdomsförbundet, MUF-Öland.

– Och det går bra. VI har redan 50 medlemmar, säger Johannes och visar upp det nya kontoret uppe på industriområdet i Färjestaden.

UNGDOMSFRÅGOR

Men stopp ett tag. En 19-åring kan väl inte vara moderat? När man är ung ska man väl verkligen känna att hjärtat sitter till vänster, eller hur?

– Jag var nog lagd åt det hållet när jag var yngre. Men jag ändrade uppfattning för några år sedan, säger Johannes.

Föräldrarna, Lena och Tjalle Norlander, har båda skakat hand med Fredrik Reinfeldt, men det var långt efter att Johannes bestämt sig.

Annons

• Båda dina föräldrar har varit lokalpolitiskt aktiva i Ölandspartiet, vad säger de nu?

– Ha, en lätt förvåning kanske. Men jag har inte fått smisk eller så.

Johannes, som under en ganska lång tid umgåtts med planer på att starta en lokalpolitisk ungdomsorganisation, drog igång arbete på allvar i mars.

– Jag tänkte främst på att samla öländsk ungdom kring de frågor som engagerar oss. Det vill säga göra något aktivt åt att det är ganska dött här på Öland för vår del, i stället för att bara gnöla över problemet.

• Och då blev de MUF...

– Ja, men jag har alltså läst på. Jag gillar deras politik. Så enkelt är det.

RÖD

För Moderaterna i området borde den här satsningen givetvis vara gefundenes Fressen. Och Johannes har förstås fått mycket hjälp. Han nämner särskilt Eva Folkesdotter Paradis samt MUF-representanter i länet.

– Men alla gamla moderater visar inte samma förtjusning, säger Johannes lite inlindat och med betoning på ’gamla’.

• Du driver ett fullt fungerande företag som växer, och så ska du ju ta studenten också. Jobbar du på en hjärtinfarkt före 20?

Annons

– Ingen fara. Det är roligt och jag är engagerad. Jag hinner med allt.

– Och jag är ju inte helt ensam. Vi är ju ganska många redan.

• Framtida karriär? Kommunalråd och riksdagen?

– Det vore ju inte fel om några av våra medlemmar hamnade på valsedlarna inför kommande val, replikerar Johannes elegant.

Nå, han har i alla fall rött hår, kan vänsterfolket trösta sig med...

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons