Nyheter

Motvind för vindkraftsbolag

Nyheter • Publicerad 22 oktober 2010

Sölvesborgsbaserade vindkraftsbolaget Vingkraft AB överklagar länsstyrelsens nej till vindkraftpark i Ullevi.

Företaget planerade fem vindkraftverk i området nordost om Ullevi.

Länsstyrelsen avslog ansökan med hänvisning till riksintresse för kulturmiljö.

”Lokalisering av vindkraftverken inom detta område skadar fornlämningar och deras upplevelsevärden, samt innebär en skada på riksintresset”, skriver länsstyrelsen.

Detta sätter sig vindkraftsbolaget emot.

– Vi anser påverkan vara minimal, ej betydande och i högsta grad rimlig att acceptera för en etablering av den vindkraftspark ärendet behandlar, skriver Vingkraft genom Anders Nilsson.

Och fortsätter:

– Vi anser även att efter besök på platsen att det r helt felaktigt och orimligt argument att påstå att det är så många som besöker dessa, för ett otränat öga osynliga, fornminnen att de skulle utgöra ett ”tungt allmänt intresse”, skriver Anders Nilsson och tycker att länsstyrelsens avslag är ”allvarligt”.

Dessutom hänvisar Sölvesborgsföretaget till att länsstyrelsen för fem år sedan gav tillstånd till ett vindkraftverk med totalhöjden 90 meter i det aktuella området.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.