Annons
Nyheter

Motvind för vindkraft i Persnäs

Nyheter • Publicerad 7 november 2008

HALLNÄS/PERSNÄS

Eolus vind får tummen ner för fem vindkraftverk i Hallnäs/Persnäs-området. Miljöprövningsdelegationen vid länsstyrelsen avslår bolagets ansökan.

Annons

Flera klagande ”närboende” har därmed vunnit en delseger mot vindkraftsbolaget. Nio grannar till den tänkta etableringen yrkade på avslag och det med olika argument: förstörd landskapsbild, skada för egenföretagare, död hand över Persnäs, störande ljud med mera, med mera.

BETYDANDE STÖRNINGAR

Länsstyrelsens samlade  bedömning är att verksamheten förväntas ge upphov till betydande störningar främst genom påverkan på strandängar(Riksintresse Naturvård), Södviken (Natura 2000), fåglar och fladdermöss (Artskyddsförordniingen) och kulturmiljövärden. Miljödelegationen på länsstyrelsen avslår även de med motiveringen att vindkraftverken skulle ligga inom ett känsligt område där riksintressen påverkas. Även kulturmiljön i området skulle påverkas negativt.

NYTTAN UPPVÄGER OMAK

VIndkraftverken beräknas producera, om de kommer på plats,  el för 1 375 villor med elvärme eller hushållsel för 13 750 personer, detta under ett  normalvindår. Närmaste bostad ligger 702 meter från de planerade vindkraftverken. Enligt Eolus Vind komer ljudet från vindkraftverken inte att överstiga grönsvärdet 40 dB vid bostäder. Borgholms kommun har i ett yttrande tillstyrkt etableringen med motiveringen ” Då nyttan med projektet överstiger de negativa effekterna i området”. Länsstyrelesns beslut kan överklagas till Miljlödomstolen i Växjö.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons