Annons
Nyheter

Mottagning kvar i Degerhamn

Nyheter • Publicerad 8 december 2007

DEGERHAMN

Vid årsskiftet minskar länets distriktssköterskemottagningar från 35 till elva stycken. Men mottagningen i Degerhamn får vara kvar.

Annons

– De äldre på södra Öland måste få tillgång till sjukvård på ett enkelt sätt, säger primärvårdsdirektör Bengt Öberg.

Beslutet om mottagningarna togs i landstingsstyrelsens sammanträde under torsdagen. I och med att hemsjukvården förs över i kommunens regi efter årsskiftet, förlorar landstinget stora resurser. Enligt Bengt Öberg förs cirka 230 000 besök över till kommunen, medan landstinget behåller 17 000 besök. Därmed finns ingen möjlighet att ha kvar samtliga sköterskemottagningar.

– Tanken är att detta totalt ska innebära en fördel för patienten, eftersom hemsjukvård och hembesök hamnar under samma huvudman, säger Bengt Öberg.

LÄGET AVGÖR

Landstingsstyrelsen har beslutat att behålla mottagningar på de orter där besöken sker förhållandevis ofta och där det saknas vård- eller hälsocentral. Sköterskemottagningarna i Köpingsvik och Långlöt läggs ner på grund av närheten till vårdcentraler i Borgholm respektive Löttorp.

– Vi har sett till befolkning och geografiskt läge. Degerhamn täcker upp en annars väldigt avskild del av Öland. Patienterna skulle inte få tillgång till sjukvården på ett annat sätt än genom mottagningen.

MALIN MARKLUND

Fotnot:Övriga mottagningar som länet behåller är Edsbruk, Loftahammar, Södra Vi, Virserum, Kristdala, Fågelfors, Ruda, Fliseryd, Ålem och Alsterbro.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons