Nyheter

Mot samarbete för naturen

Nyheter • Publicerad 30 mars 2010

ÖLAND

Trollskogen i norr, Station Linné i väster, Ottenby i söder och Naturbokhandeln i öster.

Fyra organisationer som tillsammans erbjuder naturupplevelser över hela Öland. Och i år har de bestämt sig för att inleda ett samarbete.

Tillsammans med naturenheten på länsstyrelsen presenterade organisationerna sina program på måndagen. Tanken är att de under den kommande säsongen ska kunna hänvisa till varandra och dela ut information om andra besöksmål.

– Vi har valt att samarbeta istället för att konkurrera, eftersom vi tror att vi når ut bredare då, säger Helena Lager på länsstyrelsens naturvårdsenhet.

BIOLOGISK MÅNGFALD

Naturum Ottenby och Station Linné tjuvstartade sitt samarbete redan förra året, genom att byta guider med varandra. Då bytte Station Linné sin fladdermusguide mot en av Ottenbys fågelguider. I år blir det ett liknande byte.

Det öländska naturåret 2010 kommer att sparkas igång ordentligt den 22 maj, då internationella dagen för biologisk mångfald infaller. Detta tema kommer att genomsyra de flesta naturverksamheterna på Öland.

– Det har funnits ett globalt mål att vi ska hejda förlusten av biologisk mångfald innan 2010. Nu är vi där men det har inte hejdats, och målet måste omarbetas. Därför tänker vi uppmärksamma den biologiska mångfalden lite extra i år, säger Helena Lager.

Den här dagen kommer att uppmärksammas i Naturum Ottenby.

– Det blir årets stora dag för oss och vi kommer att ha aktiviteter från tidig morgon till in på kvällen. Det blir bland annat fågelskådning, barnaktiviteter och förhoppningsvis geologisk vandring.

I övrigt inleds Naturum Ottenbys guidningar traditionsenligt i början av maj, och i slutet av juli finns möjlighet att även se hur arbetet på fågelstationen går till.

Trollskogen belysa den biologiska mångfalden bland annat genom att göra en speciell utställningsdel i en av de små skogshuggarkojorna som ligger alldeles i början av vandringsleden.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.