Nyheter

Mörkt för Köpingskolan

Nyheter • Publicerad 10 november 2007

MÖRBYLÅNGA

Vid fullmäktigemötet den 26 november kommer Köpingskolans öde att avgöras – nedläggning eller fortsättning. Kommunstyrelsen föreslår nedläggning och Färjestadens föräldraförening vill inte heller rädda Köpingskolan på bekostnad av Oasen.

Det ser ganska mörkt ut för Köpingskolan i Mörbylånga. Skolans föräldraförenings medborgarförslag fick inte gehör vid det senaste kommunstyrelsemötet som nu föreslår att fullmäktige ska avslå medborgarförslaget. Men kommunstyrelsens avslag gick inte helt smärtfritt igenom den politiska vindlingarna. Jan Erik Gustavsson (fp) och Jerker Nilsson (s) försökte dra ärendet ett varv till. Det vill säga de försökte få till stånd en återremiss av ärendet med hänvisning till föräldragruppens egna utredning i ärendet.

Men när kommunstyrelsens ordförande, Kent Ingvarsson (m) ställde deras återremissförslag mot Annika Olssons (c) förslag om att ärendet skulle avgöras vid sittande bord blev det något slags politiskt hjärnsläpp. Antingen glömde Gustavsson och Nilsson att begära votering, eller så gav de helt sonika upp. Kommunstyrelsens förlag till fullmäktige blev således att avslå företrädarna för Köpingskolans medborgarförslag, vilket i praktiken innebär att kommunstyrelsens anser att man ska lägga ner skolenheten.

MAJORITET

Hur kommer det då att gå i fullmäktige? Ärendet är en rejäl partisplittrare. Ta som exempel centerpartiet där man i årtionden kämpat för alla skolor i kommunen. Men nu säger alltså Annika Olsson (c) som sitter i kommuntrojkan (kasau) ”lägg ner”. Hon, precis om många andra politiker, betraktar inte Köpingskolan som en egentlig skola, utan mer som en utlokaliserad lokal under Skansenskolans sfär.

Men förmodligen finns det för ögonblicket en majoritet för nedläggning i fullmäktige. Ska man döma av siffrorna från det senaste fullmäktigemötet där företrädarna för Köpingskolan lyckades baxa tillbaka ärendet på återremiss med siffrorna 31 - 18, där 18 ledamöter alltså var för en återremiss (det räcker med att en tredjedel av ledamöterna är för en återremiss i första vändan), så lär slutresultatet bli ungefär detsamma – alltså en majoritet för nedläggning.

RESURSER

Köpingskolans framtid ser således rätt dyster ut. Och som om inte det skulle vara nog, har man nu också fått Färjestadens (!) Föräldraförening (FFF) emot sig. I en skrivelse till såväl skolnämnd, kommunstyrelse som fullmäktige, vänder sig föreningen emot medborgarförslaget där det bland annat talas om en nedläggning av Oasen. Oasen är en fristående byggnad (före detta fritidsgården) där elever med, som det heter, särskilda behov får sin undervisning.

I klara verba skriver styrelsen för FFF: ”Färjestadens föräldraförening kan inte acceptera ett beslut som resulterar i att Oasen ska läggas ner till förmån för Köpingskolans bevarande.”I en värld, eller kommun, med obegränsade resurser hade förstås Köpingskolans eventuella fortsättning som skola inte varit ett problematiskt ärende. Men i kriget om de ändliga resurserna lär oddsen för Köpingskolans bevarande inte vara särskilt höga...

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.