Annons
Nyheter

Mordrättegång inleddes i en fullsatt rättssal

Nyheter • Publicerad 13 februari 2007

KALMAR/BYXELKROK

I dag inleddes rättegången i Kalmar tingsrätt mot den 49-årige mannen som misstänks för mord och grov mordbrand i Byxelkrok den 31 augusti.

Annons

Rättegången är ett så kallat indicemål, eftersom någon teknisk bevisning inte finns som binder 49-åringen till det förmodade dubbelmordet. Två kroppar hittades i resterna av det nedbrunna huset: dess ägare, en 69-årig kvinna, samt hennes sambo, en 66-årig man. Enligt förundersökningen hade mannen fått halsen avskuren, medan kvinnan fortfarande varit vid liv när eldslågorna började flamma upp.

SKRÄMMANDE BILD

Förundersökningen, vilken Ölandsbladet redogjorde för i torsdags, var lika skrämmande som omfattande. Det var en fruktansvärd bild som trädde fram när polisen redovisade resultatet av den tekniska undersökningen. Skadorna på de båda offren beskrivs i detalj.

Enligt rättsläkaren har mannen avlidit till en följd av skadan på halsen som orsakats av ett skarpt föremål. Han hade inga spår av rök i lungorna. Det hade däremot kvinnan. Rättsmedicinska undersökningen talar för att den direkta dödsorsaken var koloxidförgiftning.

I brandresterna har polisen funnit låskolven till sovrummet. Kolven visar att dörren var låst. Polisen har genomfört tekniska undersökningar både av brandplatsen och hemma hos den nu misstänkte mannen.

LUGN OCH SAMLAD

Trots att det var fullsatt i rättssalen föreföll 49-åringen lugn och samlad under kammaråklagare Gunilla Öhlins långa inledning. Som förundersökningen redan antytt hade hon inga konkreta bevis att konfrontera den åtalade med, vilket hans advokat Claes Möllersten var snabb att utnyttja.

Möllersten påpekade att det var minst två personer som fanns i närheten när branden bröt ut – men som trots det inte hörts närmare av polis.

– Det finns ingen teknisk bevisning som binder honom till brottsplatsen eller muntlig bevisning som binder honom till gärningen.

Åklagaren riktar i stället in sig på 49-åringens trassliga ekonomi, vilket tidigare antytts kunna utgöra ett motiv.

Annons

– Det är åklagarens sak att bevisa vad han eventuellt har gjort. Det är inte hans sak att bevisa att han inte har gjort någonting, säger Claes Möllersten till Sveriges Radio Kalmar.

Läs mer om rättegången i Ölandsbladet på torsdag.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons