Annons
Nyheter

Mordförsök och våldtäkt under välbesökt midsommarhelg

Nyheter • Publicerad 25 juni 2007

BORGHOLM

Årets midsommar lockade allt fler ungdomar till öns campingar än tidigare år. Men antalet brott ökade inte, däremot anmäldes allt fler grövre brott. Polisen rapporterar bland annat om ett mordförsök, en våldtäkt och 41 anmälningar av misshandel.

Annons

En midsommar på Öland lockar på nytt allt fler människor. Framförallt ungdomar. Enligt polisens beräkningar ökade antalet besökare i Köpingsvik med 30 procent jämfört med tidigare år. Festandet har mer och mer dragit sig från Borgholm ut till Köpingsvik igen och man drar nu paralleller till 1970–talet.

– Midsommar 2007 är ett trendbrott som vi inte räknat med. De var fler, yngre och fullare, säger Sven- Erik Karlsson informationschef på polisen i Kalmar län och fortsätter.

Men mycket ungdomar är förenat med mycket alkohol.

– Det är märkligt att man släpper iväg en 17- åring till Öland med ett flak öl. Vi skulle vilja tappa ut ölen, men det har inte funnits en praktisk möjlighet till det. Vi har valt att höja toleransnivån för att hålla folk på plats och hålla ner antalet brott, säger Sven- Erik Karlsson.

Ungdomscampingarna i Köpingsvik var under helgen fullsatta. Men trots det ser polisen ingen ökning i antalet anmälda brott. Sven- Erik Karlsson menar att det beror på en bra verksamhet från polisens sida som under helgen hade 35- 40 poliser i arbete.

Fram till klockan 21 på midsommarafton hade polisen det tämligen lugnt. Men när regnet försvann blev det genast mer att göra. Inte bara för polisen utan även för de ordningsvakter som arbetade på campingarna och där ser Sven– Erik Karlsson vad som behövs förändras.

– Ordningsvakterna gör ett bra arbete, de är polisen förlängda arm. Men de borde vara fler.

MORDFÖRSÖK OCH VÅLDTÄKT

Tidigt på söndagsmorgonen ska ett mordförsök ha inträffat i en taxibil i Köpingsvik då en man i 25–års åldern blev knivstucken i halsen. Mannen fördes till sjukhus med lindriga skador. Tre jämnåriga gärningsmän satt på måndagen anhållna misstänkt för mordförsök. Motivet till mordförsöket och relationen mellan offret och gärningsmännen är fortfarande oklart. Och förundersökningen pågår med förhör.

En 18- årig ung kvinna ska på midsommaraftonen ha blivit våldtagen inne i ett tält på Köpingbadens camping. Gärningsmannen, en 20-årig man, anhölls men släpptes på söndagen. Åklagaren ska nu ta beslut om förundersökningen ska fortsätta, men misstankarna kvarstår.

Annons

– Normalt sett läggs förundersökningen ner när någon friges, säger Sven– Erik Karlsson.

En man i 20– 25 års åldern satt på måndagen fortfarande anhållen misstänkt för grov misshandel. Han ska hänsynslöst ha slagit av en flaska som han misshandlat och stuckit en man i huvudet med.

ALKOHOLREKORD

Totalt sett greps 13 personer för brott under helgen och elva av de var anhållna. Totalt sett anmäldes 110 brott. En summa som är likvärdig tidigare år.

– Den summan har följt trenden. Det som avviker är antalet anmälningar om misshandel, rattfyllor och narkotikabrott, säger han och berättar att ökandet av antalet narkotikabrott kan bero på att de haft en annan spaningsverksamhet i år.

– Däremot blir misshandlarna mer och mer hänsynslösa. Och där finns en klar kombination med alkoholen. Den mängden alkohol som förekommit midsommar 2007 slår rekord.

Anmälda brott under midsommarhelgen:

• 1 mordförsök

• 1 våldtäkt

• 41 anmälningar om misshandel. Fem av de gäller grov misshandel.

Annons

• 1 våld mot tjänsteman.

•1 sexuellt ofredande

• 11 stycken narkotikabrott.

• 46 stölder.

• 41 blev omhändertagna för fylleri. Två av de var under 18 år.

• 4 stycken anmälda för störande av allmän ordning.

• 13 rattfyllerister.

• 9 skadegörelser.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons