Annons
Nyheter

Mörbylångavigg analyseras ej

Nyheter • Publicerad 3 mars 2006

MÖRBYLÅNGA

Ett analyssvar på den sjuka, numera döda, sjöfågeln som i onsdags hittades i Mörbylånga lär vänta på sig.

Annons

Enligt djurskyddsinspektör Henrik Prim skickades nämligen aldrig viggen till analys, den slängdes i soporna, och så länge man bara hittar enstaka sjuka eller döda fåglar kommer de att gå samma öde till mötes.

EN DÖD FASAN

Nu har kommunen dock lagt ut information om fågelinfluensan på sin hemsida, där allmänheten avråds att hantera döda fåglar. Istället bör man kontakta miljö- och byggnadsförvaltningen (exempelvis Henrik Prim). På hemsidan uppmanas också alla hobbyuppfödare av fjäderfä, även den som håller några enstaka djur, att registrera sig.

I förrgår rapporterade Sveriges Radio Kalmar om ytterligare en död fågel, en fasan, i Mörbylånga. Inte heller det enstaka fyndet föranledde någon åtgärd från kommunens sida, som ännu så länge inte ser någon risk till oro.

EU OM KATTER

Det gör dock kvällstidningarna, som till och med har uppmanat kattägare att hålla sina djur inomhus, trots att risken för att en katt smittas är minimal, enligt expertisen.

Som extra försiktighetsåtgärd har dock EU-kommissionen rekommenderat att katter i smittförklarade områden (närområdet kring den plats där smitta har hittats) skall hållas inne och hundar vara kopplade – om inte annat för att undvika att vilda fåglar skräms iväg och sprider smittan till andra områden.

I övriga områden utanför det smittade området, exempelvis på Öland, kan dock katter vara ute och hundar rastas som vanligt, enligt Jordbruksverket.

SVAR FRÅN SVA

I går uppdaterades provsvaren från Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) ytterligare, vilka gav vid handen att åtta av de 32 döda fåglar som hittats i trakten av Oskarshamn bar på fågelvirus. Samtliga som bar på viruset var viggar.

Annons

Huruvida det handlade om den aggressiva varianten av H5-viruset blev klart först senare under dagen, liksom analyserna av de tio döda fåglar som hittats i Västervik. Det slutliga beskedet om det rör sig om H5N1 dröjer ytterligare ett par veckor.

Under torsdagen fick SVA in ytterligare 41 döda fåglar, varav 31 från Oskarshamn, rapporterade Smålandsnytt. Nästa vecka väntas den första influensasmittade fågeln till Ottenby, enligt Gösta Friberg vid fågelstationen.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons