Nyheter

Mörbylångas vindsatsning på tok för dyr

Nyheter • Publicerad 18 november 2009

MÖRBYLÅNGA

Häromveckan beslutade kommunledningen i Mörbylånga att satsa stort på ett (1) vindkraftverk – i Gränna. Hela 38 miljoner skulle pumpas in i verket, som skulle gå med vinst. Men affärsidén var kanske inte så lysande och nu funderar kommunen på att backa ur affären...

En glad och miljömedveten kommunledning (kommunstyrelsens arbetsutskott) hävdade för två veckor sedan att en investering på 38 miljoner i ett fastlandsbaserat vindkraftverk var en av de bättre investeringarna man gjort i modern tid.

”Vi kommer att tjäna på denna investering. Faktiskt kommer vi att gå med vinst framöver”, hävdade såväl Kent Ingvarsson (M) som Annika Olsson (C), vid en genomdragning av affären med församlad press.

Kommunalrådet Kent Ingvarsson såg heller inga bekymmer med att få fullmäktige med sig på affären:

”Nej, beräkningarna visar att vi till och med kommer att gå med vinst,” trodde han.

Denna förhoppning grundades främst på diverse statliga stimulanser, bland annat skattebefrielse på vindproducerad elkraft.

Ölandsbladet påpekade dock att staten inte alltid håller sig till spelreglerna, och att de dessutom kan ändras med kort varsel. Men detta påpekande verkade inte slå rot i särskilt god jord.

”Vi måste räkna med de regler vi har idag”, sa kommunalrådet Ingvarsson. Och så var det bra med det.

Men det var det inte. Alltså bra.

Sakkunniga, och i vindbranschen väl insatta, experter har hört av sig till Ölandsbladet och påpekat att det här med skattebefrielse är ett ytterst kortvarigt tillstånd – och 38 miljoner för ett 2 megaWatts verk är alldeles för dyrt.

Ett precis lika stort verk, som för övrigt monteras här på Öland, i Gärdslösatrakten, kostar flera miljoner mindre.

– Vi har investerat 17,5 miljoner för ett halvt vindkraftverk, vilket alltså blir 35 miljoner kronor för ett helt verk, berättar en vindkraftsentreprenör som vill vara anonym.

Men kan det inte var så att kringkostnaderna i Gränna är dyrare än på Öland?

Helt omöjligt är nu inte detta, men som Ölandsbladets sagesman påpekar:

– Knappast troligt. Vi har också haft fördyrande omkostnader för ledningsdragning och liknande. Så det är nog likvärdigt.

Grännaverket är som framgått betydligt dyrare - tre miljoner...– än ett ”öländskt” verk. Men den stora kraschen kan bli precis det som Ölandsbladet förde fram – spelreglerna kommer att ändras.

En av de tyngre parametrarna i Mörbylånga kommuns beräkningar på affären är att vindkrafts-el för närvarande är skattebefriat. Men detta är ett tillstånd som inte kommer att vara för evigt.

På finansdepartementet pågår för närvarade ett utredningsarbete som sannolikt kommer att resultera i att skattebefrielsen tas bort. Och detta medför givetvis en våldsam förändring i kalkylerna.

– Det finns funderingar på departementet om att detta med skattebefrielse för vindkrafts-el inte hänger ihop med EG-rätten, säger Björn Stränger, juridiskt sakkunnig på finansdepartementet.

• Vad är det som uttryckligen inte rimmar med EG-rätten?

– Skattebefrielse kan betraktas som ett stöd utöver el-certifikatshandeln.

– Och statens styrmedel, särskilt då för en miljövänlig energiproduktion, är just handeln med el-certifikat.

– Skattebefrielse kan ses som ett instrument som inte är konkurrensneutralt i sådan här sammanhang. Och det är just det vi funderar över.

Björn Stränger är noga med att påpeka att inga beslut är fattade, men att ”man att man funderar över problemet”.

Poängen i det hela är således att kommunens glada beräkningar om att man skulle kunna konsumera gratis-el från sitt egna vindkraftverk inte kommer att hålla streck.

Att detta med att skattebefrielse på konsumstions-el från egna vindkraftverk var en högst tillfällig bonus i vindkraftsvärlden kunde Ölandsbladet meddela redan tidigt på försommaren. Ibland kan det således löna sig att läsa Ölandsbladet noggrant innan man försöker leka affärsman.

– Jo, nu finns det anledning att backa ur affären, medger kommunalrådet Kent Ingvarsson (m), som just fått reda på det som framgått här ovan.

– Affären blir inte lika bra nu. Det finns ingen anledning att skriva på om spelreglerna ändras.

• Vindkraftsaffären ska upp i fullmäktige nu på måndag...

– Jag är beredd att backa ur affären.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.