Nyheter

Mörbylångabor positiva till hamnbygge

Nyheter • Publicerad 11 februari 2011

MÖRBYLÅNGA

Varje lägenhet ska ha ett unikt läge, och känslan av sommarhotell ska genomsyra de nya husen i Mörbylångas hamn.

– Men vi har fått flera yttranden om att det inte ska bli för privat, och det är kanske den viktigaste frågan av alla, säger stadsarkitekten Marie-Christine Svensson under onsdagens informationsmöte.

Fyra hus med 55 lägenheter är vad som planeras på ytan där Lantmännens gamla lokaler ligger idag.

– Bättre läge än så här kan vi inte hitta. Vi har frågat oss hur vi ska bygga för att det ska bli spännande och stämma in i Mörbylångas stil, säger arkitekten Bosse Thunberg, som vill förmedla känslan av ett sommarhotell fast det är ett året runt-boende.

INSEGLINGSMÄRKE

Ett 20-tal Mörbylångabor slår sig ner i Mörbylångas hembygdsgård under onsdagskvällens informationsmöte. Med hjälp av ritningar och modeller får de en bild av hur hamnen kommer att se ut om några år.

Tre av husen ska ha tre-fyra våningar, medan huset närmast vattnet kommer att sticka ut med ett torn som blir sex våningar högt.

– Tornet blir ett inseglingsmärke, säger Bosse Thunberg.

Men det är också tornet som många närboende oroar sig för.

– Husen ser jättestiliga ut och jag är imponerad av arkitekturen, men varför måste den högsta byggnaden ligga närmast sundet och den lägsta längst in? undrar Sven-Bertil Svensson och får snabbt svar av Bosse Thunberg.

– Av två skäl. Dels ligger det mest attraktiva läget närmast vattnet, dels är det logiskt att avsluta med ett landmärke.

SKYMD UTSIKT

Gunnel Hagander bor precis söder om platsen där de nya husen ska stå:

– Det är fint och spännande att de har tagit inspiration från hotellet Villa Vågen som inte finns längre. Men när det nordvästra tornet är sex våningar högt får inte vi som bor i närheten samma utsikt längre.

– Fast när Hamngatan förlängs och går in mellan två av husen så kommer ni att se rakt igenom och ut i hamnen på andra sidan. Det blir en förbättring för er, kontrar Bosse Thunberg.

– Det tackar vi för, ler Gunnel Hagander.

Över huvud taget är stämningen mycket positiv under mötet. Med undantag för diskussionerna om tornets höjd, så upplever alla att husen blir ett lyft för hela samhället.

– Alla vill att det ska hända något med hamnområdet. Nu när yrkestrafiken har tagit slut får man tänka igenom andra funktioner. Då är det här naturligt, säger Sven-Bertil Svensson.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.