Annons
Nyheter

Mörbylånga vann i regeringsrätten

Nyheter • Publicerad 11 december 2009

MÖRBYÅNGA

– Förstör inte vår sommarstugeidyll med permanentbostäder, klagar ett drygt 20-tal protesterande ägare av fritidshus i Saxnäsområdet som inte kan förlika sig med planerad villabebyggelse mitt i idyllen.

Annons

Regeringsrätten har dock inte visat något gehör för deras klagan.

Trycket på Färjestadsområdet efter byggbara tomter ser inte ut att minska. Och precis som i Kalmar letar både kommun och entreprenörer efter möjliga lediga markbitar där man kan göra så kallade förtätningar av bostadsbyggen.

Folk boende runt sådana tänkbara förtätningsområden uppskattar nu inte alltid att man plötsligt ska få nya grannar på det som ”alltid” varit ett strövområde, en grön lunga, med flera gångbara uttryck.

Det gäller naturligtvis även, och kanske än mer, runt markområden som traditionellt varit bebyggda med sommarstugor.

Och det är just det sistnämnda exemplet som föranlett en kamp ända upp i regeringsrätten.

Området i fråga är Saxnäs, där Mörbylånga kommun och en entreprenör hittat ett lämpligt byggbart område mitt bland sommarstugorna.

Kommunen har godkänt en detaljplan som möjliggör vanlig villabebyggelse, vilket kringboende sommargäster inte alls uppskattar.

Bortsett från befarad ökad trafik argumenterar ett drygt 20-tal protesterande fritidshusägare med utgångspunkt från just det faktum att området är ett traditionellt sommarstugeområde. I sammanhanget går de missnöjda sommarstugeägarna så långt att de till och med anser att kommunens detaljplan är ”mycket stötande”.

Men de protesterande har även använt sig av ett slags värdeperspektiv i sin argumentation i alla instanser ända upp till regeringsrätten. Det är inte enbart det faktum att man tycker att ”det är ytterst olämpligt att spränga in dessa stora villor mitt i vår fina sommarstugeidyll.”

Nej, risken är också att: ”Våra hus kommer att minska i värde eftersom de kommer att framstå som små och oansenliga i jämförelse.”

Annons

Något i gehör i regeringsrätten har dock de missnöjda ägarna av sommarstugeidyllen inte fått.

Vid onsdagens sammanträde på miljödepartementet avslogs prompt deras begäran om ett upphävande av detaljplanen.

Vilka argument som regeringsrätten använde när de krossade idyllen får vi inte veta förrän tidigast om två veckor meddelar registratorn vid regeringsrätten.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons