Annons
Nyheter

”Mörbylånga tar ut ockerhyra: Det är snudd på bedrägeri”

Nyheter • Publicerad 15 december 2007

MÖRBYLÅNGA

4 100 kronor för en lägenhet på 21,9 kvadratmeter. Det betalar en pensionär i Mörbylånga kommun. Nu kräver ombudsmannen Bo Ström på PRO att hyran sänks.

Annons

”Att ta ut ockerhyror för att finansiera socialnämndens budget är, enligt PRO:s uppfattning, moraliskt felaktigt och snudd på bedrägeri”, skriver Bo Ström i sin begäran om hyresförhandling.

Fallet rör ett pensionerat par, där hustrun bor kvar i den gemensamma bostaden medan mannen flyttat till särskilt boende på Rönningegården. Lägenheten har en disponibel yta på 16 kvadratmeter och toaletten delar mannen med en granne.

INGET BOSTADSBIDRAG

– Jag har hört argumentet att det kvittar eftersom pensionärer har bostadstillägg. Men jag förstår inte att socialnämnden har mage att ta ut så hög hyra av en pensionär bara för att de har rätt till bostadstillägg, säger Bo Ström.

Den aktuelle mannen har dessutom inte bostadstillägg, eftersom denna beräknas på inkomst och mannen förmodligen har en hög pension. Mannens granne betalar endast 2 293 kronor för en likvärdig lägenhet. Enligt Bo Ström lyckades grannen behålla sin gamla hyra när de andra höjdes för drygt två år sedan.

– Jag räknar med att få till en hyressänkning på den här lägenheten, men jag tycker att alla boenden ska ses över. Det ska inte vara olika bara för att en person kan tala för sig eller ställa krav, säger Bo Ström.

MALIN MARKLUND

Fotnot:Någon ansvarig hos kommunen har ej kunnat nås.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons