Nyheter

Mörbylånga skrotar alla nämnder

Nyheter • Publicerad 14 april 2010

MÖRBYLÅNGA

Mörbylånga kommun gjorde precis det som Ölandsbladet förutspådde. Vid tisdagens sammanträde med kommunstyrelsen beslutades att samtliga nämnder ska avskaffas. Dessutom ska den politiska och förvaltningstekniska överbyggnaden minskas rejält.

– Det blir väl en viss oro bland cheferna, förmodar kommunalrådet Kent Ingvarsson (M).

Mörbylånga kommun står precis på randen till en av de mest omvälvande revolutioner som skett i kommunen sedan kommunsammanslagningen med Torslunda kommun 1972.

– Kommunstyrelsen föreslår fullmäktige att besluta om en helt ny förvaltnings- och politisk organisation, säger kommunalrådet Kent Ingvarsson (M).

– Det innebär bland mycket annat att samtliga nämnder, utom valnämnden, försvinner.

• Vilket i praktiken innebär?

– Att kommunstyrelsen får ansvaret för i princip all verksamhet.

UTSKOTT

Vi nämnde här ovan att valnämnden klarar sig från utradering. Det beror på att just valnämnden enligt lag är en obligatorisk nämnd (till skillnad från så kallade fakultativa nämnder). Men en ny nämnd – en myndighetsnämnd, tillskapas också i den nya planen.

Däremot är det tack och ajöss till skolnämnden, tekniska, social, miljö- och bygg och inte minst kultur - och fritid. Just kultur- och fritid är för övrigt förberedd på dödskyssen sedan ganska lång tid tillbaka.

I stället för dessa nämnder ska det bildas utskott – ett allmänt, ett samhällsbyggnads-, ett särskilt barn och ungdoms-, samt ett vård och omsorgsutskott.

– Och ledamöterna i dessa utskott ska också var ledamöter i kommunstyrelsen.

• Som alltså kommer att bli mycket större än vad den är idag med sina elva ledamöter?

– Ja, annars skulle arbetsbörda och maktkoncentration bli orimligt stor.

Vilket antal ledamöter det ska bli är dock inte bestämt. Det kommer att mejslas ut vid den fortsatta marschen in i ett mer slimmat och effektivt Mörbylånga.

MER MAKT

Men det är förstås inte enbart den politiska organisationen som kommer att genomgå oerhört stora förändringar. Även på tjänstemannasidan kommer kvasten att gå.

Då samtliga förvaltningar stöps om, blir en naturnödvändig utveckling att nuvarande förvaltningschefer blir satta på undantag.

– I förvaltningsorganisationen tänker vi oss tre chefer med specifika ansvarsområden: en barn och ungdoms-, en vård och omsorg- samt en samhällsbyggnadschef.

– Och det lär väl bli några oroliga själar i förvaltningsleden....

Över dessa kommer förstås kommunchefen att presidera. Och som Ölandsbladet påpekat i vårt tidigare avslöjande av organisationsförändringen, blir hans (eller hennes) makt betydligt större än idag. Men därav följer också att ansvaret blir mycket tydligare...

TVÅ CHEFER

Den nuvarande kommunchefen Staffan Larsson, har några verksamma år kvar. Men frågan är om det är rätt att just han ska leda Mörbylånga in i den nya tiden?

Kent Ignvarsson säger inte så mycket om den saken, men han förnekar inte heller när vi hävdar att Mörbylånga snart kommer att annonsera efter en ny kommunchef.

– Det kan bli så under en övergångsperiod.

• Vad?

– Ja, att vi har två kommunchefer ett tag.

ORO BLAND DE SMÅ

Mörbylånga kommun har nu inte hittat på denna förändring alldeles på egen hand. Det finns gott om exempel runt om i landet. Arvika, Eksjö, Finspång Götene med flera har alla genomfört varianter på temat.

– Och det finns även betydligt större kommuner, som Härryda med över 30 000 och Kungälv med drygt 40 000 invånare som gjort samma sak.

Poängen med en sådan genomgripande förändring som Mörbylånga nu står inför – förutsatt att fullmäktige säger ja den 26 april – är nu inte att det sparar så hemskt mycket pengar.

– Nej, det blir marginellt, tror också Kent Ingvarsson.

– Men effektiviteten blir oerhört mycket bättre. Beslut kommer tas med en gång utan som nu med långa dröjsmål när olika ärenden ska studsa mellan nämnder, förvaltningar och kommunstyrelse.

• Och fenomen som nu senat med ”vi-hade-ingen aning-om-det-usla- brandskyddet- på fritidsgården” blir inte särskilt troliga?

– Nej, något sådant skulle inte kunna hända.

Vi skulle i det sammanhanget kunna dra en hel katalogaria från tjafset om en eller två våningar på Rönningegården till mystiska bilaffärer – men vi avstår.

Däremot förutspår vi ett visst sprattel bland småpartierna och gnöl om ”demokratiska underskott” med mera som kommer att oroas över att bli sidsteppade.

– Men det har de ingen anledning till, försäkrar Kent Ingvarsson.

– De kommer att få plats i den nya styrelsen.

Fast han hade lika gärna kunnat säga att är de inte större än de röstetal de representerar så ska de inte heller synas. Men så säger man inte – inte högt i alla fall...

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.