Nyheter

Mörbylånga skall fira egen dag

Nyheter • Publicerad 16 april 2008

MÖRBYLÅNGA

Mörbylånga – Ölands eget ”ground zero”? Nej absolut inte, hävdar hela föreningslivet på södra Öland, som nu drar igång en egen lokal ”nationaldag” den 7:e juni. Alla, från ridsällskap och trädgårdsvänner till segelklubb och fotbollsförening, ställer upp och visar att Öland faktiskt finns och lever – även söder om Runsbäckskurvan. Dagen till ära, alltså Mörbylångadagen, öppnar man dessutom Systembolaget...

Mörbylånga har inte stilla avsomnat sedan Sockerbruket försvann för snart 20 år sedan. Gång efter annan ryar lokala politiker om att man skyndsamt måste ”rädda” orten från total nedgång. Dessutom har det det då och då framskymtat i press och andra media att Mörbylånga sprattlar väldigt lite. Och när till och med revymakare gör sig lustiga över ortens stillsamma liv – tja, då är det väl sant som de säger, att livet tar slut strax söder om Färjestaden.

– Men detta är inte en sann bild, hävdar Johan Lunde med viss bestämdhet.

Johan Lunde är för övrigt inte bara mörbylångabo utan även före detta stadsarkitekt, så han bör väl veta vad han talar om. Hursomhelst, samme Johan Lunde har varit en slags primus motor när det gäller att samla det mörbylångianska föreningslivet till en storsatsning inför Mörbylångas egen dag den 7:e juni.

– Vi tänkte visa upp föreningslivet, och det är väldigt livligt, så att såväl in- som utsocknes får en bättre bild av vad som rör sig i köpingen.

Ett drygt 15-tal föreningar – allt från Mörbylånga GoIF till Mörbylånga Biografförening, kommer att samlas vid pumpen (på torget), i hamnen och på angränsande gator för att visa vad som egentligen finns att ta del av när Färjestadsbor och andra tror att ljuset är släckt.

MÖRBYLÅNGALOPPET

En kul detalj i allt detta aktiva föreningsuppvisande är att Mörbylånga GoIF tänker väcka liv i det klassiska Mörbylångaloppet.

– På den tiden det begav sig, jag tror det var till och med före Kyrkstafetten, var Mörbylångaloppet ett riktigt storlopp med hundratals deltagare, berättar Stefan Johnsson som representerar just Mörbylånga GoIF.

– Då sprang man en mil. Nu ska det bli tre distanser – en för de minsta på 1500 meter, en distans för på tre alternativt fem kilometer och en distans på åtta kilometer. Och naturligtvis ska det hela inramas av pompa, ståt och fina pokaler och priser.

Men det blir förstås inte enbart idrott. Fin – och även hortikultur kommer att visas upp. Konstutställning och keramik ingår i bilden och när det gäller trädgårdskulturen står Södra Ölands Trädgårdsvänner för den detaljen. Det ska bli en hel dag med aktiviteter för alla, lovar också Ingrid Thurfors ordförande för ovan nämnda vänner. Mörbylånga har givetvis en hamn, och Martin Svensson, båtklubbens nye ordförande, lovar också en hel del aktiviteter.

– Bland annat ”prova-på-segling” om vädret tillåter. Och så får vi segelbesök från andra sidan Sundet. Att Mörbylånga firar sin egen dag ska alts märkas även ute till sjöss.

POLITISK DRAGKAMP

Ytterligare en kul detalj i firandet:

– Det ska bli en politisk dragkamp, lovar Johan Lunde. Ja, alltså en riktig dragkamp med rep och allt.

Vilka politiker som ställer upp på denna begivenhet är dock inte helt klart. Men det vore förstås rätt kul och det kunde blir ett politikergäng från Färjestaden mot ett Mörbylångasällskap. I ingressen här ovan lovade vi att Systembolaget ska hålla öppet. Och jodå, det stämmer.

– Men det blir förstås ingen spritförsäljning utan kommunal information i lokalerna.

Men har man en gång öppnat portarna – så vem vet. Något som vi konflikt-freaks verkligen skulle gilla vore ett rejält demonstrationståg i hamnen mot Lantmännens blockad av ortens utveckling. Men Sonia Karlsson, en klassiskt s-märkt dam som borde vara van vid hårda demonstrationstag, kunde dock inte utlova detta.

– Nej, det ska vara en gemytlig dag där vi visar upp det mesta av vad vi har. Och det är, trots allt, inte lite. Ett livaktigt föreningsliv är viktigt för en levande bygd. Blir det sedan fart på byggen i hamnen desto bättre.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.