Annons
Nyheter

Mörbylånga säger ja till LOV

Nyheter • Publicerad 17 april 2012

MÖRBYLÅNGA

Förutsatt att fullmäktige säger ja, kommer Mörbylånga kommun att införa LOV – rätten att väja vårdgivare – under nästa år.

Annons

Redan i mars 2011 tillsatte Mörbylånga kommun en projektledare för att utreda om Lagen om valfrihetssystem (LOV) – en lag som kom till 2009 – var något för Mörbylånga kommun.

Vad utredaren primärt skulle undersöka var om det fanns ett intresse bland medborgarna att kunna välja vård inom äldreomsorgen. Det vill säga även privata alternativ. Men man skulle även undersöka eventuella konsekvenser för kommunen om sådana möjligheter skulle ges till medborgarna.

I juni samma år presenterades utredningen som visade att det fanns ett reellt intresse för införandet av LOV och att det dessutom inte skulle innebära några oöverkomliga ekonomiska konsekvenser för kommunen. Dessutom meddelade ett antal företag i närområdet att man var villiga att erbjuda sina tjänster.

INGET CAREMA

När ärendet kom upp i fullmäktige för beslut drev dock Socialdemokraterna igenom ett krav på återremiss av ärendet. Man ville bland annat invänta en konsekvensutredning från Statskontoret.

Vid det senaste kommunstyrelsemötet blev det nära nog gemensam front och ett klart ja till införande av LOV. Endast Vänsterpartiet hade en avvikande mening.

Att Socialdemokraterna nu kunde rösta ja tillsammans med de borgerliga partierna förklarar Margareta Lööf Johansson med att man fått sina garantikrav uppfyllda.

– Vi ville försäkra oss om att privata vårdföretag inte kan skicka pengarna vidare till skatteparadis.

– Statskontorets utredning visar att kommuner som ifört LOV inte drabbas mer än av marginellt ökande kostnader.

– Och framför allt ville vi ha en kvalitetskontroll. Vi ska inte drabbas av något Caremasyndrom i Mörbylånga.

Annons

Margaretha Lööf Johansson påpekar också att införandet av LOV även innebär att man får en bättre kontroll på Hemtjänsten överhuvudtaget.

MARGINELL FÖRDYRING

När införs då möjligheten för ett fritt vårdval i Mörbylånga?

– Vi siktar på att införa systemet den 1 september 2013, säger Kent Ingvarsson (M).

Kent Ingvarssons uttalande förutsätter dock att fullmäktige säger ja.

• Beräknad extrakostnad för kommunen?

– Jag tror det blir högst marginellt. I exempelvis Mönsterås visade det sig att man fick en ökad kostnad på administration med cirka 80 000 kronor.

– Mycket mer ska det inte bli i vår kommun heller.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons