Nyheter

Mörbylånga räddar buss

Nyheter • Publicerad 21 maj 2010

MÖRBYLÅNGA

Cykelbussen – en ren skitsak kan tyckas. Men ett ärende som fått beslutsfattare att gå fullkomligt i spinn och inte hitta ut ur labyrinterna, ser till slut att få sin lösning. Och lösningen kommer från Mörbylånga efter att Kalmarpolitiker pipit om hjälp i ärendet.

Trots att länsstyrelsen i ett beslut strax före jul klart och tydligt påpekat att Trafikverket bör anordna ett avgiftsfritt transportalternativ över bron för gång- och cykeltrafikanter, har Kalmarpolitikerna målat i sig i ett hörn där man har svårt att hitta ut.

Inger Hilmansson (FP) och en krets kring henne med samma åsikter i ärendet sade senast nej till att att skriva på ett avtal med Trafikverket, medan socialdemokraterna med kommunalrådet Johan Persson i spetsen sade ja. fast de sa å andra sidan nej vid ett tidigare tillfälle...

KRAVLÖST

Grundbulten i hela problemkomplexet är att kommunerna på bägge sidor Ölandsbron är livrädda för att Trafikverket kommer att skyffla över allt ansvar, inte minst kostnaderna, på dem själva.

Socialdemokraterna har dock en flexibel inställning i ärendet och kan tänka sig ett gratisavtal med Trafikverket för innevarande år, men det ville alltså inte majoriteten gå med på i Kalmar.

– Hoppet står nu till Mörbylånga, säger Birgitta Elfström, socialdemokratisk ledamot av kommunstyrelsen i Kalmar.

Och Mörbylånga ställer upp.

– Under vissa förutsättningar kan vi stå som ensamma beställare, säger Kent Ingvarsson (M).

– Vi tar upp stafettpinnen och kommer att träffa företrädare för Trafikverket nu på måndag. Och då ska vi förhoppningsvis lösa knutarna.

• Vad betyder ”vissa förutsättningar”?

– Främst att det inte ställs några som helst ekonomiska krav på Mörbylånga kommun.

Men det kommer det sannolikt att göras på trafikanterna, alltså ställas ekonomiska krav. Det lär bli den omtalade 20:an på det som en gång var gratis...

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.