Mörbylånga-nej till vindkraft: Bombmatta har desarmerats
SÖDRA ÖLAND
För lite drygt ett år sedan lovade vd:n för Vingkraft AB, Anders Nilsson, att han och andra entreprenörer skulle ”bomba Öland med vindkraft”. Men nu ser det som om miljö- och byggnadsnämnden i Mörbylånga kommer att desarmera bomberna innan de fälls.
I mars förra året, precis när våren tog fart på allvar, dundrade vindentreprenörern Anders Nilsson in i Mörbylånga kommunhus. Han hade kanske inte ett Höganäskrus om halsen, men väl en plan på 50 vindkraftverk (se kartan) och en tänkt budget på i runda slängar två miljarder kronor. Förarbetet till denna enorma vindkraftssatsning hade redan pågått i ett halvt år dessförinnan. Men inte ett knyst hade läckt ut, trots att ett flertal markägare redan hade skrivit kontrakt med bolaget. Anders Nilsson, som lovade att man skulle ”bomba Öland med vindkraft”, trodde inte på något större motstånd mot de vidlyftiga planerna. I en intervju med Ölandsbladet hävdade han att ”bombningarna” skulle ta sin början i slutet av detta år ð försiktigtvis med tilläget ”om allt går som det ska”.
109 NEJ
Men vindkraftsbomberna verkar vara rejäla blindgångare. Miljö- och byggnadsnämnden i Mörbylånga kommun kommer nu på onsdag att med all sannolikhet säga nej till samtliga Vingkraft AB:s (och Anders Nilssons) ansökningar om inte mindre än 81 (åttioen stycken) vindsnurror. I samma svep kommer nämnden också att säga nej till diverse andra ansökningar om vindkraftsverk – 28 stycken totalt. Förslaget om att säga nej till alla dessa snurror (109 stycken...) kommer visserligen formellt från tjänstemannasidan på förvaltningen, men miljö- och byggchefen, Mats Lindahl, är relativt säker på att nämnden också kommer att säga nej.
– Det är inte enbart tjänstemän som deltagit i arbete med den nya vindkraftspolicyn. Förtroendevalda har självklart varit med i jobbet. Och när det gäller placeringar av nya vindkraftverk kan man våga påstå att det finns en samsyn mellan tjänstemän och beslutsfattare.
KASTLÖSA
Den nya vindkraftspolicy som Mats Lindahl nämner, kommer att gälla för hela Öland. Den är dock inte formellt antagen. Men arbetet befinner sig i slutskedet och Mats Lindahl räknar med att respektive kommunfullmäktige kommer att ratificera planen ” någon gång i höst”. Grunddragen i planen är tämligen enkla att förstå.
– Alvaret och östra sidan av ön ska vara rena från vindkraftsetableringar. Där väger naturvärden, landskapsbild och fågellivet tyngre än eventuella önskemål från vindintressenterna. Även vissa delar av Mittlandsskogen ska hållas rena från vindsnurror.
Så även om policyn inte är formellt antagen, använder grundar ni era beslut på den redan nu?
– Ja, det kan man säga. Och de flesta i branschen känner till det. Några har också återkommit med förslag på ändrad placering.
Men några kommer att överklaga?
– Jo, det får man kanske räkna med.
Men i huvudsak har ni desarmerat bombmattan...
– Ha, det kan man kanske säga. Men det finns förstås områden där vi kan tänka oss fler vindkraftsverk. Kastlösa, Mörbylilla och Albrunna är områden där vi kan tänka oss fler verk.