Annons
Nyheter

Mörbylånga mister bensinmack

Nyheter • Publicerad 13 september 2007

MÖRBYLÅNGA

Nu är den ett minne blott. Bensinstationen vid det gamla sockerbruket i Mörbylånga. Ägaren Norsk Hydro AB har tillsammans med återförsäljaren beslutat att lägga ner verksamheten. Och det är inte enda macken som försvinner i höst. Även den i Rälla ska rivas.

Annons

– Vi har sett över vår verksamhet i Kalmar och på Öland och i Mörbylånga är lönsamheten för dålig. Idag tittar samtliga oljebolag över sin ekonomi. Det är marknaden som gör att vi tvingas stänga vissa stationer, säger Håkan Nilsson, regionschef på Norsk Hydro i södra Sverige.

DÅLIG LÖNSAMHET

Det var i samband med att återförsäljaren sade upp sitt kontrakt med Norsk Hydro AB som beslutet togs att stänga och riva stationen i Mörbylånga. Håkan Nilsson menar att marginalerna inte längre finns för att driva alla bensinstationer. Inom de närmaste 10 åren kan 1 000 svenska bensinstationer tvingas lägga ner.

– De nya kraven på investeringar och miljö gör att vi inte får tillbaka de pengar vi satsar. Det finns inget bolag idag som går in någonstans där lönsamheten inte finns.

TAR INGET ANSVAR

Han är dock medveten om att nedläggningen är negativ för de boende i Mörbylånga kommun, men det är ingenting som företaget kan ta hänsyn till i ett sådant här beslut.

– Förr kunde vi ta ett socialt ansvar men till syvende och sist ska vi leva på pengarna som skapas, säger Håkan Nilsson.

Redan nu är arbetet igång med att plocka ner stationen och vecka 39 ska all återstående utrustning tas bort. Därefter gör Norsk Hydro en provtagning för att konstatera att det inte finns kvar något avfall i marken. Proverna redovisas sedan för miljökontoret.

INTE ENDA MACKEN

– Allt vi gör sker i samförstånd med kommunens miljökontor, säger Håkan Nilsson.

Annons

Även Norsk Hydros bensinmack i Rälla försvinner. Ansökan om rivningslov har lämnats in till Borgholms kommun och senast den 31 oktober ska macken vara riven.

MALIN MARKLUND

JAN L LINDGREN

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons