Mörbylånga kostar på maten
Runt om i Sverige tvingas kostcheferna till snävare ekonomiska ramar för maten i skola och på äldreboenden.
Men Mörbylånga kommun har visat sig vara ett undantag.
Vi ser inga intentioner till att vi ska spara på maten och vi får vår budget att gå runt, säger kommunens kostchef Lena Lundwall.
Tidigare i höstas presenterade Mjölkfrämjandet en undersökning som visar att sex av tio kostchefer oroar sig för att besparingar ska inverka negativt på mat och dryck, framför allt inom förskola och skola. Men den uppfattningen delas inte av Lena Lundwall.
Vi har inga besparingar kring maten och det är jätteskönt, säger hon.
Hon förklarar också att kostverksamheten är en egen enhet och berörs därför inte av övriga sparkrav inom skolan.
I matsalen på Färjestadens skola är det full fart vid halv tolv-tiden på måndagen. Det är ekologisk vecka och idag serveras korvgryta med potatis. Barnen tar själva för sig mat, ställer tallriken på borden och hämtar sedan dryck.
Vi märker att maten får kosta. Det snålas inte i planeringen, säger köksansvariga Kerstin Adamsson.
Detta märker hon bland annat på den fria tillgången till mat och dryck.
Vi har ingen begränsning, varken under frukost, lunch eller mellanmål. Och barnen tar ofta om, säger hon.
Kostchefen Lena Lundwall menar att eftersom kommunen inte behöver göra några besparingar kring kosten, så finns möjligheten att gå mer och mer mot hemlagad mat istället för halvfabrikat.
Istället för besparingar ser vi tvärtom att kvaliteten höjs. Det som går lagas från grunden i kommunens två större kök. Sedan slutbereds rätterna på respektive ställe.
Det intygar också Kerstin Adamsson på Färjestadens skola:
Många tror att allt kommer färdigt hit, eftersom vi inte är ett tillagningskök. Men så är det inte. Vi lägger ofta sista handen vid maten här. Potatismos gör jag till exempel från grunden.