Annons
Nyheter

Mörbylånga köper loss hela hamnen

Nyheter • Publicerad 15 oktober 2009

Mörbylånga kommun har nu chansen – och det är en chans de kommer att ta – att köpa loss hela hamnen i köpingen.

Det rör på sig i köpingen Mörbylånga. Något som Ölandsbladet kunnat konstatera i ett flertal artiklar på sistone. Senast i lördags kunde vi rapportera om (fredagens) invigning av Kalmar Lantmäns nya butik på Köpmangatan som kommunalrådet Kent Ingvarsson (M) och Lantmännens ordförande Gunnar Pleijert invigde.

Annons

Och därmed kommer vi osökt in på förhållandena i Mörbylånga hamn.

Fastigheten som Lantmännen hittills arrenderat av kommunen blir nu en ledig markyta för kommunen att planera för bostadsbyggande. NCC har också fått en markoption på området.

Men hamnen är större än så. Hela området längs den östra kajkanten har tidigare varit uppsplittrad på olika ägare. Men inte så länge till.

Kommunen har nu chansen att lägga vantarna på två felande fastigheter – Sjömanen 3 samt Sjömannen 4 – i ett så kallat transportköp.

För att göra en krånglig historia kort så ligger det till så här:

Lantmännen Ceralia AB har överlåtit de aktuella fastigheterna på Kalmar - Öland Trädgårdsprodukter.

– Men vi går in i ett transportköp och förvärvar alltihop för 2,25 miljoner kronor, säger Kent Ingvarsson.

– Vi ska bara formellt lyfta ärendet till kommunstyrelsen och därefter blir det vårt.

Alltså inga om och men. Hamnområdet blir helt kommunägt.

Mörbylånga kommun har gjort några försök tidigare, men då har affären stupat på att den dåvarande ägaren, Odalmannen, begärde ett hutlöst pris – åtta miljoner kronor, för den kåk som redan stod på kommunal mark (men med tomträtt).

Annons

Även om nu hela kajområdet blir helt kommunägt, återstår dock en liten hake. En av kåkarna, som alltså står på ”ofri” kommunal grund, ägas av den välkände hotellentreprenören Stefan Norén.

För kommunen gäller det således att komma med ett bud så man kan riva bygget för att släpa fram eventuella bostadsexploatörer – för såvitt inte Stefan Norén grunnar på egna planer i hamnen...

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons