Nyheter

Mörbylånga kommun skrotar alla nämnder

Nyheter • Publicerad 22 juni 2010

MÖRBYLÅNGA

Berne Klysings (FP) bön om att lura Ölandsbladet på en rubrik hjälpte inte – nu ryker nämnderna i Mörbylånga kommuns politiska organisation.

Under snart ett års tid har i stort sett samtliga politiker i Mörbylånga kommun studerat, eller åtminstone hjälpligt satt sig in i, tre olika förslag för en organisationsförändring.

Varför?

Av det enkla skälet att de flesta beslutsfattare kommit underfund med att just deras beslut ofta tar en rysligt lång och onödig omväg i olika instanser när de väl ska förverkligas. Och när besluten väl nått vägs ände har det även hänt att förändringar på fältet, i verkligheten, satt krokben för det som var så vackert tänkt från början.

Ett mer effektivt besluts-system har således efterlysts från alla håll.

KORTA BESLUTSVÄGAR

Alla dessa studiedagar med företrädare för de olika partierna har så småningom kokat ner i tre olika förslag eller modeller. Det mest radikala av dessa förslag är en organisation utan en enda nämnd. I stället för nämnder tänker man sig utskott – samhällsbyggnads-, barn och ungdoms-, vård och omsorg- samt ett allmänt utskott.

Dessa utskott skulle bli ett slags beredningsgrupper till en utökad kommunstyrelse – det talas om 15 ledamöter.

Poängen?

Kommunstyrelsen skulle få ta ansvar bereda varenda kommunal verksamhet och servera ett lämpligt förslag till beslut för fullmäktige.

Vinst?

Oerhört korta beslutsvägar vilket skulle snabba upp allt från bygglov till beslut om bostadsanpassningsbidrag.

URVATTNAT FÖRSLAG

Vid fullmäktigedebatten där de folkvalda skulle besluta om att våga sig på denna totalskrotning av nuvarande organisation (som var kommunstyrelsens förslag), märktes dock en viss tvekan från det socialdemokratiska lägret.

– Det finns risk för ett demokratiskt underskott när 55 nämndsledamöter plötsligt försvinner, påpekade Tommy Eliasson (S), som inte heller gillade

den maktförskjutning som till kommunstyrelsens fördel.

– Dessutom kommer viktiga beslut att tas av tjänstemännen.

Socialdemokraterna föredrog hellre ett mer urvattnat förslag där man behåller såväl en barn- och ungdoms, som en vård- och omsorgsnämnd.

FULLMÄKTIGE

Den ofta vältaliga Berne Klying påpekade visserligen att ”vi är överens om en förändring”, men tillade:

– Nu har ni chansen att lura Ölandsbladet på en rubrik.

Och vad han syftade på var givetvis att Ölandsbladet för bra länge sedan föreslog kvällens beslut i en rubrik under titeln ”Mörbylånga kommun skrotar alla nämnder”, vilken vi som synes återanvänt.

Han ville i stället att man skulle enas om det tredje, ännu mer urvattnade, förslaget där utskotten skulle få mer av beslutande nämndkaraktär.

Helt otippat blev det Hans Sabelström (C) som kom med den förlösande repliken i allt tal om ”demokratiska underskott” och allsköns oro och förändringsobenägenhet.

– Vi förespråkar BUF-modellen (inga nämnder, red.). Beslutsvägarna blir kortare och snabbare.

– Och när det gäller demokratiskt underskott. Det är faktiskt fullmäktige som är högsta beslutande organ.

– Det är fullmäktige som folket väljer. Inte nämnderna. De har vi valt själva, påpekade helt korrekt och med viss kraft.

Självklart blev det propositionsordningar – det var ju som framgått tre olika förslag att rösta om – och votering.

När dammet lagt sig visade det sig att 25 ledamöter röstat ja till den totala revolutionen - bort med alla nämnder. 20 ledamöter sa nej medan fyra – två Ölandspartister samt två folkpartister, avstod från att rösta.

Så tyvärr Berne, we take it once more: Mörbylånga kommun skrotar alla nämnder.

FOTNOT:En nämnd kommer dock att finnas kvar – en obligatorisk myndighetsnämnd. Alla kommuner måste ha en nämnd för myndighetsutövning.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.