Mörbylånga, kommun i obalans
Under den senaste 20 -årsperioden har cirka 4000 personer flyttat till Färjestaden med omnejd. Under samma period har 2000 personer flyttat från södra Öland. Mörbylånga kommun står på huvudet och tendensen håller i sig även i den senaste SCB-mätningen där man i detalj kollar varenda församling.
Häromveckan kunde Ölandsbladet presentera en framtidsstudie (”Mörbylånga spanar in i framtiden – och den är gammal”) som Mörbylånga kommun beställt av ett konsultföretag i statistikbranschen.
Nu har det kommit ännu en befolkningsstudie, men denna gång spanas det inte in i framtiden. Statistiska Centralbyrån (SCB) beskriver hur den demografiska verkligheten ser ut i kommunen. Eller rättare – hur den såg ut 2008 jämfört med 2005.
Och hur ser verkligheten ut?
Tja, enkelt uttryckt: den står på huvudet. Kommunen har en våldsam obalans där den norra delen, med en lätt överdrift, börjar likna Bangladesh, Nederländerna eller andra tätbefolkade länder.
En siffra som ger syn för sägen är antalet invånare per kvadratkilometer. I Torslunda församling är siffran 114,1 – i Hulterstad- Stenåsa 4,3...
I faktiska tal, alltså den totala befolkningen (31 december 2008) i norr respektive söder ser det ut på följande sätt – vi drar gränsen vid Mörbylånga:
Norra kommundelen befolkas av 10 146 personer, medan den södra av 3 591. Den utan jämförelse största församlingen i kommunen är förstås Torslunda med huvudorten Färjestaden med en befolkning på 6 395 invånare. I andra änden av spektret ligger Hulterstad - Stenåsa med 413 invånare.
För en lokal valstrateg kan sådana här siffror ge en viss strategisk dimension, när man funderar över var man ska dela ut de största valfläskbitarna. Beslutsfattare som hellre tänker i termer som ”hela-kommunen-ska-leva” kanske funderar i andra banor.
Till exempel hur ska man bära sig åt för att mildra denna obalans?
Mörbylånga fullmäktige har antagit en plan som går ut på att sparka igång en avsomnad stiftelse – Näringspolitiska Stiftelsen.
Denna ännu vilande institution bestod då, och kommer att bestå, av ledamöter från Cementa, Ölandsbanken och Mörbylånga kommun.
– Men det är ett arbete på minst tio års sikt, säger kommunalrådet Kent Ingvarsson (M), som tog initiativet att väcka liv i stiftelsen på ett fullmäktigemöte härförleden.
Kent Ingvarsson tror att man ska kunna skaka fram projektpengar ur diverse EU-fonder.
– Ambitionen är att hitta medel, pengar, ur olika fonder för landsbygdsutveckling. Jag tror inte det ska vara en omöjlighet.
Helt stendött på idéer och framtidstro är det nu inte i de södra kommundelarna. Det finns intressenter som spanat in området och som särskilt siktat in sig på utveckling av turismen.
– Det finns SPA-planer i Grönhögen och företrädare för länsmuséet har uttryckt önskemål om att bygga något slags hotell i anslutning till Eketorps borg.
Och det kan bli ett eller annat arbetstillfälle så småningom?
– Jo, det är bland annat det som vi siktar på förstås.
När det gäller arbetstillfällen så är en tyngre industrisatsning nere i södern tämligen osannolik. Men den industri som finns – Cementa, har enligt Kent Ingvarsson, rekryteringsproblem.
– Jag har fått veta att det fattas folk med specialistkompetens. Men de ska ju bo någonstans också. Allt hänger ihop, bostäder, arbetstillfällen...
Och det är således sådana frågor som nu ska få en hög prioritet i kommunen – med kompassriktning söder...