Nyheter

Mörbylånga inför hemrehab

Nyheter • Publicerad 6 januari 2006

MÖRBYLÅNGA

Nu skall Mörbylånga och landstinget utveckla sitt samarbete ytterligare. I mars införs rehabilitering i hemmet för funktionshindrade personer.

Hittills har all vård som sker i hemmet varit landstingets ansvar, medan korttidsboende och särskilt boende legat på kommunen. Det har medfört att vårdbehövande ibland hamnat mellan två stolar i skarven mellan exempelvis korttidsboende och privat boende.

Nu skall det glappet försöka överbyggas genom bättre personliga kontakter och ett större nätverk. Genom att följa patienten eftersträvas en vårdkedja som inte bryts.

– Och en hel del problem uppkommer ju inte förrän i hemmet, påpekar Ingegerd Sjöstrand, verksamhetschef Mörbylånga.

MINSKADE KOSTNADER...

Från den 1 mars satsar därför landstinget tillsammans med Mörbylånga kommun på en sammanlagd heltidstjänst i form av sjukgymnast och arbetsterapeut, vilka skall komma på hembesök.

– Vi har kommit överens om en satsning som är relativt unik i Kalmar län, säger Mörbylångas socialchef Tommy Nyberg, som var den som tog initiativet till samarbetet.

Målgruppen är personer som efter sjukhusvistelse eller korttidsboende kan vara i behov av hemtjänstinsatser. Ökad rehabilitering i hemmet skall ge de funktionshindrade bättre möjligheter att återerövra en funktion eller förmåga och därigenom i större utsträckning klara vardagliga aktiviteter på egen hand.

Strävan är att möjliggöra en högre livskvalitet för individen och samtidigt uppnå ett effektivt och klokt utnyttjande av samhällets offentliga resurser.

– Det optimala inom kommun och landsting måste vara att man kan hjälpa människan samtidigtsom man kan spara pengar, säger socialchefen, som tror att hemtjänsten kan spara upp till en miljon om året.

...OCH ÖKAD TRYGGHET

– Själva träningen är bara en del. Att den dessutom sker i hemmet ger en ökad trygghet, även för de anhöriga, påpekar sjukgymnasten Johan Darell.

Minskad oro leder också förhoppningsvis till att man klarar sig bättre själv, tror han.

– Det är viktigt att utgå från att de faktiskt kanklara sig själva och bara ge den hjälp de verkligenbehöver, säger Nyberg.

För honom handlar det också om ett omfattande arbete med attityder. Att ändra personalens arbetssätt är kanske den största utmaningen, tror han, och pekar på vikten av att arbeta med ett rehabiliterande förhållningssätt.

– Vardagsrehabiliteringen kommer ofta i andra hand i ett skarpt läge. Men det är så oerhört viktigt att få gå till matbordet istället för att använda rullstol om man kan, säger Eva Enocksson, landstingets verksamhetschef Rehab söder.

Man skall hjälpa till med det som behövs, men också låta bli att stressa runt och göra sådant som de äldre klarar själva. Då kan det istället bli tid över för att sitta ned och samtala en stund.

”ALLA BLIR VINNARE”

Liknande projekt har tidigare genomförts i andra delar i landet med positivt resultat. Efter ett halvår kunde insatserna minskas för nio av tio personer (motsvarande siffra för dem som inte fick sjukgymnastik och arbetsterapi i hemmet var bara en tiondel).

– Det här är ett vinnar-vinnar-koncept som vi står bakom allihopa, säger Eva Enocksson.

Samarbetet är tänkt att pågå under två år. Men det är en omfattande apparat, medger Tommy Nyberg.

– Stora skutor tar tid att vända, men vi har inte tid att vänta med att börja svänga. Och räcker inte två år får det väl ta tre eller fyra år.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.