Nyheter

”Mörbylånga hamn sämst på ostkusten”

Nyheter • Publicerad 10 april 2006

MÖRBYLÅNGA

Mörbylånga hamn har en klar potential för ökad turism, påpekar Mörbylånga båtklubb, men konstaterar att hamnen fått förfalla under en längre tid. I en skrivelse till kommunen bifogar de en lång lista på vad som bör göras.

– Vi tvingas konstatera att hamnen med sin service och utrustning fått förfalla under en längre tid och nu är i stort behov av en rejäl upprustning. Den intar en bottenplacering bland ostkustens hamnar som officiellt bedriver gästhamnsverksamhet, anser båtklubben, och räknar upp 14 saker som bör åtgärdas inför säsongen. Redan i månadsskiftet april–maj väntas de första båtgästerna.

EN SÄKERHETSRISK

De tre första punkterna gäller bojar som är för låga, dåligt märkta eller ligger för tätt. Låga bojar är svåra att fånga vid framför allt tilläggning och blir därmed en säkerhetsrisk med ökade tillbud och skador som följd. Kommunen påminns också om sitt juridiska ansvar vid eventuella skador och uppmanas att kontrollera bojarna.

Västra kajen är också ett ”sorgebarn”. Bryggan har rötskador och är i stort behov av reparation. Dessutom bör den förlängas. Båtklubben efterlyser även en avspärrning av den ogräsbevuxna kajen mot onödig bil- och mopedtrafik. På östra kajen vill man ha farthinder under sommarsäsongen för att minska buskörningen.

BÅTGÄSTER KLAGAR

Belysningen är inte heller till belåtenhet och i vissa av elskåpen fungerar inte uttagen. Som om det inte vore nog med detta, är det svårt att få tillgång till gästhamnens toaletter och duschar för den som anländer mitt på dagen, eftersom koden till dessa faciliteter endast lämnas ut på kvällen. Standarden på sagda inrättningar har för övrigt varit ämne för klagomål från gästande båtar.

– Vi har, liksom kommunen, konstaterat att båda kajerna, framför allt på västra sidan, är i dåligt skick och hälsar alla typer av grundförbättringar välkomna, avslutar Mörbylånga båtklubb, som inte heller skulle ha något emot en ny båtkran.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.