Annons
Nyheter

Mörbylånga Bostads AB vill bygga hälsocentral

Nyheter • Publicerad 6 oktober 2009

Mörbylånga Bostads AB siktar på en markoption i närheten av Färjehallen i Färjestaden. På den önskade ämnar det kommunägda bolaget bygga en hälso/vård-central samt cirka 20 lägenheter.

För snart ett år sedan kunde Ölandsbladet meddela att landstinget önskade uppföra en ny vård-, eller som det numera heter, hälsocentral i Färjestaden. Den gamla vårdcentralen har, i takt med inflyttningen till den norra kommundelen, blivit för trångbodd.

Annons

Men det är inte enbart på Öland (även i Borgholm finns det planer på en ny hälsocentral) som landstinget umgås med byggplaner.

I Oskarshamn (Kristineberg) hänger ett tungt viteshot från Arbetsmiljöverket över de sjukvårdsansvariga politikerna. Och där är det bråttom, men alltså av andra orsaker än här på ön.

Men vad har Oskarshamn med Öland att göra?

Kopplingen följer nedan.

Alltså:

I Oskarshamn gav landstinget ett visst företag, ett kommunalt byggföretag, i uppdrag att ordna med ett Hälsocentralsbygge utan föregående upphandling. Eller rättare, vänstermajoriteten (med ett (1) mandat) i landstinget gav ett visst företag uppdraget.

Till saken hör att styrelseordföranden i detta byggföretag, Ulf Nilsson (S), också är landstingsfullmäktiges ordförande.

– Vi i alliansen undrade, eftersom just detta byggföretag ofta får jobben, om inte även landstinget borde följa gällande lagar och regler när det gäller upphandling, säger det moderata landstingsrådet Henrik Yngvesson (M).

Denna försynta undran resulterade i något som på lärt juristspråk brukar kallas för ”quid pro quo” – något för något, eller lika för lika – från vänsterblocket.

– Då ska det även gälla byggen i Färjestaden och Borgholm sa dom, berättar Henrik Yngvesson.

Annons

– Självklart, sa vi.

Och nu har alltså Mörbylånga kommunala byggföretag, Mörbylånga Bostads AB, anmält sitt intresse av ”att få en markoption på Björnhovda 25:2 (i närheten av Färjehallen, red.) för byggnation av Hälsocentral samt cirka 20 lägenheter.”

Och det är väl helt i sin ordning. Förmodligen lär det inte bli några större svårigheter med denna markoption och följande hälsocentralsbygge. Ordförande i det helägda bostadsbolaget är ju kommunens eget kommunalråd Kent Ingvarsson (M)...

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons