Nyheter

Monika tar över socialen?

Nyheter • Publicerad 10 oktober 2008

Efter Claes Brolinsons överraskande avisering om sin flytt till Stockholm och därmed sin avsägning av posten som socialnämndens ordförande, har rykten surrat i Mörbylånga kommunborg. Det gemensamma temat har varit: vem står i tur att ta över?

Att vara ordförande i socialnämnden är definitivt ingen sinekur. Socialförvaltningen med en omsättning på långt över 200 miljoner är utan jämförelse kommunens tyngsta förvaltning. Men det är inte detta faktum som genererat spaltmetrar även i denna tidning. Det har under senare tid, med en våldsam underdrift, varit ganska turbulent på förvaltningen.

Men vem känner sig då manad att ta över?

Enligt en överenskommelse efter valet 2006 är posten vikt för en centerpartist. Följaktligen skulle det allts enbart vara frågan m att ta första bästa c-märkta kandidat.

Men så enkelt är det nu inte. För det första fattas det, som i alla andra partier, folk som har både tid och lust att ta över.

Två namn har emellertid utkristalliserat sig i resonemangen – Annika Olsson och Göran Backrot.

Om vi börjar med den sist nämnde, så verkar han redan som fullmäktiges ordförande. Men enligt ”Borgholmsmodellen” där Jan Erici (m) dubblerar som såväl fullmäktiges ordförande som ordförande i miljö- och byggnadsnämnden, skulle alltså även Backrot, åtminstone teoretiskt, kunna göra en dubblering.

Men ingen har nappat på den modellen. Dessutom har Göran Backrot, efter drygt 20 år, gjort sitt som ordförande just i socialnämnden.

Annika Olsson då?

Nej, enligt Ölandsbladets mycket trovärdiga och insatta källor, är det tvärstopp för den tanken. Hon kan inte bli ordförande i den nämnd i vars förvaltning hon tjänar sitt levebröd. Hon är socialsekreterare på IFO-enheten och det skulle helt enkelt inte fungera med en sådan ”dubblering”.

Annika Olsson verkar dessutom leva farligt som centerns gruppordförande och ledamot i kommunstyrelsens arbetsutskott. Företrädare för allianspartierna har med kraft påpekat att om centern överhuvud taget ska få posten som socialnämndens ordförande, som de alltså blev lovade efter valet, måste Annika Olsson avsäga sig både sin post som gruppordförande för centern och som au-ledamot.

Händer inte detta – tja, då kommer de övriga i alliansen att vägra rösta för centerns ambitioner när det gäller socialnämnden.

Det hetaste tipset som socialnämndsordförande är alltså ingen av ovan nämnda. Nej, de allvarligaste övertalningsförsöken har riktat in sig på en av paritets doldisar (vilket för övrigt även Brolinson var...) Monika Löfvin - Rosén.

Många kommunmedborgare har stött på henne på kommunens bibliotek där hon arbetar till vardags. Men hon har fler järn i elden. Under många år var hon SKTF:s lokalordförande för hela Öland och förhandlade om löner och allt annat som ligger inom fackets domäner.

Hon har för övrigt även stor erfarenhet av administrativt arbete på socialförvaltningen. När förvaltningen behövde hjälp med att reda ut bland annat hur var alla vikarietimmar tog vägen – ”försvunna” kostnader i miljonklassen, kallade man på Monika Löfvin - Rosén.

Och nu kallar man, det vill säga centern, på henne. Enligt uppgift har övertalningsförsöken pågått i flera dagar, men utan att hon lämnat något definitivt besked.

Men vad Ölandsbladet erfar, så beslutade hon sig på onsdagen (i går) för att våga anta utmaningen och kommer således att tacka ja.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.