Nyheter

Möllstorps krog riskerar nedläggning

Nyheter • Publicerad 3 december 2008

Personalen på Möllstorps krog är uppsagd. Om inte ägarkoncernen Largentia hittar någon arrendator kommer hela restaurangverksamheten att läggas ned från och med årsskiftet.

– Men vår förhoppning är att någon kan ta över, säger koncernens vd Sven-Eric Andersson.

Largentiakoncernen består av huvudbolaget Largentia AB, med fem dotterbolag inom både fastighets-, transport- och livsmedelsbranschen. Koncernen äger fastigheten i Möllstorp, där bland annat Ölands turistförening (ÖTAB) har sina lokaler.

Under våren 2006 byggde koncernen om delar av lokalerna för att göra dem lämpliga för restaurangverksamhet. Tanken var från början att en arrendator skulle sköta restaurangen, men denne hoppade av och därför har koncernen drivit restaurangen i egen regi. I juni 2006 öppnade Möllstorps krog.

– Vi trodde att turister, besökare och ett bra läge skulle vara tillräckligt för att driva restaurangen, säger Sven-Eric Andersson.

Men 2,5 år senare står han med facit i hand. Bolaget Möllstorps krog AB har gått med tre miljoner i förlust sedan starten.

– Egentligen är det nog ännu mer eftersom vi har tagit driftskostnaderna på ett annat bolag. Men nu har vi förlorat tillräckligt med pengar. Det här var en nödlösning. Vi är inget restaurangfolk.

Det svikande besökarantalet är den främsta orsaken till förlusten. För att gå runt ekonomiskt krävs att restaurangen ska ha ett medelantal på 125 besökare varje dag. Idag stannar antalet vid cirka 85 lunchgäster per dag.

I år har Möllstorps krog dessutom inga beställningar till säsongens julbord.

– Vi har haft bokningar, som sedan bokats av på grund av det ekonomiska läget. Nu säljer vi mest jultallrikar, säger Sven-Eric Andersson som också försökt satsa på kvällsaktiviteter i restaurangen.

– Men tyvärr har vi inte fått igång det, trots att vi försökt hitta olika alternativ. Det finns andra ställen som lockar.

Restaurangen har idag tre heltidsanställda, som alla är uppsagda från och med årsskiftet. Men Sven-Eric Andersson hoppas kunna hitta en lösning innan Möllstorps krog tvingas stänga för gott.

– Jag tror inte det är bra för den som tar över att verksamheten står still. Kundkretsen försvinner snabbt och det skulle vara synd. Jag märker på de fasta gäster som vi har idag att de tycker det är ledsamt att vi fattat det här beslutet.

Sven-Eric Andersson letar nu efter en arrendator och har några kontakter på gång. Men i nuläget vill han inte uttala sig om vem det handlar om.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.