Nyheter

Möllstorps krog öppnar i ny regi

Nyheter • Publicerad 23 december 2008

Den 19 december stängde Möllstorps Krog vid Träffpunkt Öland sedan man dragits med långvariga förluster.

Men redan den 13 januari öppnar krogen på nytt och även konceptet blir nytt.

Den nye krögaren är Klaus Kernchen som sedan 2005 driver Fågel Blå i Ottenby, en restaurang som profilerat sig med lokala råvaror.

– Främst hjort från Ottenbylund och lamm från Ottenby Kungsgård, men även lax och strömming. Vi styckar både lamm och hjort själva, både i Ottenby och hos Micke Almqvist på Legenäs Gård och nu tänker vi lyfta in nötkött i konceptet, berättar Klaus Kernchen.

– Det har varit svårt att få tag i öländskt nötkött, men nu har vi kontakter med Parboäng Gård som har ekologisk köttdjursproduktion och Horns Kungsgård som har naturbeteskött. Tanken är att vi både ska försörja oss själva men även krögarkollegor om de så önskar.

– Vi vet att den finns en publik som vill ha lokalproducerad och god mat, säger Klaus som även är intresserad av fjäderfä.

– Om det finns någon på Öland som föder upp ankor skulle jag gärna köpa, vi kan lätt sälja 500 ankbröst. Och ungtupp är en annan fågel som passar in i det här konceptet.

En del av lokalen på Möllstorps Krog kommer alltså att bli en butik, där det förutom kött av olika styckdetaljer kommer att säljas delikatesser, inläggningar med mera.

På krogen i Ottenby finns en delikatessdisk med med rökta hjortmedvurstar, heta hjortkorvar, patéer, isterband, torkad ölkorv och lammfäsrslimpa och närmast ska man ta fram en lufttorkad fårstek liksom en gammaldags spickekorv.

Där serveras rätter som vitlöksspäckad lammsnäcka, lamm- och hjortkotletter, färsbiffar på lamm eller hjort, halstrad lax, fisksoppa och strömming.

Det upplägget kommer alltså till stora delar sätta sin prägel på krogen i Möllstorp.

– Inledningsvis blir det lunchservering på vardagar och på lördagar shoppinglunch riktat till de som handlar på Ölands Köpstad, säger Klaus Kernchen.

– Det blir dock ingen lunchbuffé utan en sopp- och salladsbuffé med en varmrätt som tillval.

– Vi har letat efter lokaler i Färjestaden och ”bevakat” Möllstorps Krog det senaste året. Det här gick mycket snabbt, det är bara tre veckor sedan allt blev klart, säger Klaus Kernchen.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.